Иран увеличава обогатения си уран

Иранският парламент прие днес законопроект, който се очаква да задължи правителството да увеличи степента на обогатяване на уран в страната. Това съобщи телевизионната и радиокомпания ИРИБ.

За проекта гласуваха 248 от общо 290 депутати. За да влезе в сила законът, той трябва да бъде одобрен от Съвета на пазителите на конституцията.

В неделя парламентът реши да ускори гледането на документа заради извършеното в петък убийство на ядрения физик Мохсен Фахризаде, който ръководеше изследователски център към иранското министерство на отбраната.

Създател на иранската ядрена програма е убит

Текстът ще задължи правителството да осигури годишно производството поне на 120 килограма уран, обогатен до 20 на сто чистота. Съвместният всеобхватен план за действия по атомната програма на страната - т. нар. ядрена сделка, позволява Иран да обогатява уран до не повече от 3,67 на сто в течение на 15 години.

Освен това властите ще бъдат задължени до една година да пуснат в ход по хиляда центрофуги допълнително в ядрените обекти в Натанз и Фордо.

Законът предвижда също незабавно да бъде подновен проектът за реконструкция на ядрения реактор в Арак, съществувал преди подписването на ядрената сделка. В рамките ѝ Техеран пое ангажимент да преустрои реактора с тежка вода в Арак за ядрени изследвания с мирни цели.

Рохани се надява Байдън да сложи край на политиката на Тръмп към Иран

Иран разруши и ядрото на този реактор.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Близък изток

още

Анкета

Одобрявате ли искането за импийчмънт на Доналд Тръмп?

Одобрявате ли искането за импийчмънт на Доналд Тръмп?

Избрано от Интернет