Саудитска Арабия отвори границите за поклонници от чужбина за малкия хадж

  • 01 ноември 2020 17:56

  • 1022
  • 0
 Саудитска Арабия отвори границите за поклонници от чужбина за малкия хадж
©

Саудитска Арабия отвори днес границите си за чуждестранни ислямски поклонници, желаещи да извършат малкия поклоннически ритуал по светите места в Мека и Медина, известен като Умра, който е възможен по всяко време на годината. Близо осем месеца това бе невъзможно поради забраните, наложени от саудитските власти във връзка с пандемията от коронавируса, предаде ТАСС.

Капацитетът за достъп до светините е увеличена до 100 процента, което предполага, че до тях могат да бъдат допускани до 20 000 поклонници на ден. Разрешено е и посещението в Голямата джамия Ал Харам в Мека на до 60 000 молещи се мюсюлмани едновременно, съобщава саудитската агенция СПА.

Ще действат обаче възрастови ограничения. На Умра ще се допускат мюсюлмани от 18 до 50-годишни с отрицателен PCR тест за коронавирус. Всички поклонници са задължени да спазват санитарните изисквания, като носят маски и спазват дистанция. Властите строго ще седят за редовното извършване на дезинфекция.

Освен това при пристигане в кралството чужденците ще трябва да се самоизолират за три дни в хотел. Ритуалът Умра ще се извършва на групи, не по-големи от 50 души, които ще следват единна програма под ръководството на гид.

150 души от саудитския двор с COVID-19?

Саудитските власти пуснаха специална интернет платформа, на която може да се получи пълна програма за осъществяване на хаджа по светите места на исляма, включително покупка на самолетни билети, трансфер, резервиране на хотели. В момента в кралството действат над 530 компании, които предоставят услуги по организиране на Умра.

Последвайте канала на

1022 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини