Новото правителство на Йордания положи клетва пред крал Абдула

  • 12 октомври 2020 19:07

  • 397
  • 0
Новото правителство на Йордания положи клетва пред крал Абдула
© pixabay

Новото правителство на Йордания, оглавявано от опитния дипломат Бишер Хасауне, положи клетва пред крал Абдула. То ще се опита да ускори договорените с МВФ реформи предвид състоянието на икономиката, заплашена заради коронавирусната криза от най-рязкото си свиване за последните десетилетия, съобщи БТА.

51-годишният Хасауне, получил образование във Великобритания, миналата сряда бе номиниран да замени на премиерския пост Омар Разаз.

Йордания се затвори

Промяната се случи в момент на растящо народно недоволство от влошаващото се състояние на икономиката и ограничения върху обществените свободи в резултат на извънредното законодателство за борба с коронавируса.

Новият министър-председател, който произхожда от семейство, заемащо отдавна висши политически длъжности, прекарва по-голямата част от кариерата си като дипломат, участвал е и в мирните преговори с Израел. За последно той беше съветник в двореца. Досегашният външен министър Айман Сафади запазва поста си, същото се отнася и за досегашния финансов министър Мохамад Ал Исис, който отговаря за изпълнението на договорената с МВФ програма за реформи.

Новият кабинет е с общо 32 министри и представлява смесица от технократи и консервативни политици, които имаха доминираща роля в предишни правителства. Новият кабинет е изправен пред трудната задача да възстанови растежа на икономиката, която се очаква да се свие с около 6 процента през тази година. Тя се намира в една от най-тежките си кризи от много години насам, а пандемията освен това допълнително увеличи безработицата и бедността.

Сред задачите на Хасауне ще бъде и да организира произвеждането на парламентарните избори на 10 ноември. Избирателният закон маргинализира основната ислямистка опозиция и независимите политически партии, за да бъде поддържано мнозинство от проправителствени депутати, отбелязва агенцията.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
397 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини