Шест ракети бяха изстреляни срещу американски сили в района на летището в Ербил

Проирански шиитски групировки са отговорни за изстреляните снощи шест ракети, които паднаха близо до летището в Ербил в полуавтономния кюрдски район на Ирак, предадоха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на кюрдската контраразузнавателна служба.

Няколко часа преди американските сили в района да станат мишена на ракетния обстрел, премиерът на Ирак Мустафа ал Казими обеща да защити чуждестранните дипломатически мисии в страната, отбелязва Ройтерс.

"Шест ракети бяха изстреляни от границите на село Шейх Амир в провинция Ниневия от Народните мобилизационни сили. Целта бяха (предвожданите от САЩ) коалиционни сили на международното летище в Ербил", посочи кюрдската контраразузнавателна служба.

Четири ракети са паднали в края на периметъра на летището, а две не са избухнали, допълва БТА.

Кюрдското вътрешно министерство осъди атаката, извършена в 20,30 ч. местно време в сряда. Министерството не обвини директно Народните мобилизационни сили, но каза, че нападението е извършено от район под командването на тяхна бригада.

Говорител на коалиционните сили съобщи, че няма нанесени щети или пострадали при ракетното нападение.

Тръмп: В скоро време ще намалим американските войници в Ирак до около 2000

Нито една групировка не е поела отговорност за атаката, която стана часове, след като премиерът на Ирак Мустафа ал Казими обеща на среща с дипломати да защити чуждестранните мисии, след като САЩ заплашиха да затворят посолството си в Багдад.

"Тези, които извършват нападения срещу чуждестранни мисии, се опитват да дестабилизират Ирак и да саботират неговите регионални и международни отношения", каза Ал Казими на среща с 25 чуждестранни дипломати, включително американският посланик.

През последните седмици ракетните нападения в близост до американското посолство в Багдад зачестиха, както и поставянето на бомби на пътя на конвоите, превозващи оборудване за оглавяваните от САЩ коалиционни сили, отбелязва Ройтерс. За първи път от години подобно нападение бе извършено срещу британски конвой в Багдад.

В понеделник три деца и две жени бяха убити, след като две ракети удариха дома им, съобщи иракската армия. Полицейски източници заявиха, че целта е била летището в Багдад.

Интензивността на нападенията значително нарасна след убийството в началото на януари на командващия елитните ирански Бригади Ал Кудс генерал
Касем Солеймани при американски въздушен удар в района на багдадското летище, припомня ТАСС.

Вашингтон смята, че зад ракетните нападения стоят проирански групировки. В неделя в. "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че администрацията на президента Доналд Тръмп е предупредила иракските власти, че има готовност да затвори посолството си в Багдад, ако не бъдат прекратени атаките, застрашаващи американската страна. Администрацията във Вашингтон информирала иракските власти за начало на "предварителни стъпки", които ще позволят "затваряне на посолството в Багдад до няколко месеца при запазване на консулството в Ербил", според статията в "Уолстрийт джърнъл".

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Близък изток

още

Анкета

Следите ли вота за президент на САЩ?

Следите ли вота за президент на САЩ?

Избрано от Интернет