Освободени затворници талибани се връщат на бойното поле

Част от наскоро освободените от афганистанското правителство затворници талибани, чието освобождаване бе условие за започването на преговорите между афганистанските власти и екстремистката групировка, се завръщат на бойното поле. Това заяви председателят на афганистанския Висш съвет за национално помирение Абдула Абдула, цитиран от БТА.

Служителят заяви това по време на видеоконферентна среща на американския Съвет за международни отношения.

Започнаха историческите преговори за мир в Афганистан

"Със сигурност знам, че някои са се върнали на бойното поле, което е нарушение на подписаното от тях споразумение", каза Абдула, имайки предвид подписаното на 29 февруари споразумение между талибаните и САЩ.

Въз основа на споразумението Кабул освободи повече от 5000 затворници талибани, включително някои от най-опасните екстремисти, които са отговорни за големи атентати. В замяна талибаните освободиха 1000 затворници от правителствените сили за сигурност. Размяната проправи пътя за мирни преговори между афганистанското правителство и талибаните.

Двете страни започнаха разговорите на 12 септември, по време на които за първи път обсъждат правилата и механизмите на преговорите. Заедно с това споразумението ще доведе до постепенно изтегляне на всички чужди сили от Афганистан в рамките на 14 месеца. Но Абдула каза, че нивото на насилие в страната остава високо.

"За съжаление засега нивото на насилието е много високо до степен, която е неприемлива за хората", каза служителят и добави: "Повтарям призива си към самите талибани и към всички партньори, които имат някакво влияние над талибаните да окажат натиск в тази насока".

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Близък изток

още

Анкета

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Избрано от Интернет