Боян Чуков: САЩ правят нови алианси в Близкия изток

  • 15 септември 2020 15:12

  • 800
  • 1
Боян Чуков: САЩ правят  нови алианси в Близкия изток
© pixabay

Израел и Обединените арабски емирства ще подпишат днес постигнатото с посредничеството на Съединените щати споразумение за нормализиране на отношенията помежду им. На церемонията Белия дом ще се съберат израелският премиер Бенямин НетаняхуБенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 г. в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и и външният министър на Обединените арабски емирства - шейх Абдула бин Зайед ан Нахаян. Това е първото подобно споразумение между Израел и държава от Персийския залив и едва третото с арабска страна, след Египет и Йордания.

Установяването на дипломатически отношения между Израел и други държави съюзници на САЩ в региона е ключова част от стратегията на американския президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския за възпиране на Иран в Близкия изток.

Нетаняху: Между Израел и Бахрейн ще има директни полети

Събитията, които се развиват около рязкото подобряване на отношенията на Израел с определени арабски страни в Близкия изток, са свързани със стратегията на САЩ за нови алианси в този регион". Това заяви пред БНР геополитическият анализатор Боян Чуков.

По думите му арабо-израелският конфликт бавно затихва и се превръща в ос за сдържане, насочена срещу Иран, а зад него наднича Китай.

"Конфликтът остава само арабо-ирански, като САЩ правят всичко възможно да заглушат и арабо-турския конфликт, който е потенциален. Това има връзка с предстоящите избори в Съединените щати, но е и една крачка в дългосрочната стратегия, която има Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския като президент на САЩ", обясни Чуков.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
800 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
EM

2020.09.15 | 20:17

1
Ей, Чукундур, защо забрави Бахрейн? Две арабски доржави в един ден подписват мир с Израел! Това е наистина историческо събитие и действително променя полштшческата карта на Близкия изток.

Добави коментар

Водещи новини