Израел въвежда строга карантина за три седмици заради опасното разпространение на коронавируса

  • 13 септември 2020 21:39

  • 4539
  • 3
Израел въвежда строга карантина за три седмици заради опасното разпространение на коронавируса
© Getty Images/Guliver

Израелското правителство одобри тази вечер въвеждането на 3-седмична строга общонационална карантина, започваща от петък, 18 септември, с цел да се спре застрашителното разпространение на коронавируса в страната през последните седмици, съобщиха местни телевизии и сайтове, цитирани от Ройтерс и ТАСС.

По време на карантината израелците не трябва да се отдалечават на повече от 500 метра от домовете си, според ТВ Канал 12. Ресторанти, хотели, спортни и фитнес зали и басейни ще бъдат затворени за посетители. Друга телевизия съобщи, че главното израелско международно летище "Бен Гурион" ще продължи да функционира, приемайки и изпращайки самолети.

Новите мерки идват на фона на критики, отправяни срещу премиера Бенямин Нетаняху за справянето му с кризата около коронавируса и с икономиката на Израел. Очаква се по-късно тази вечер той да направи телевизионно обръщение във връзка с решението на кабинета, предизвикало остри разногласия дори в управляващата коалиция още по време на обсъждането на мерките.

Днес подаде оставка ултраортодоксалният министър на строителството Яков Лицман от партия Обединен юдаизъм на Тората. В писмо до премиера той изрази остро недоволство от плановете на правителството да наложи карантината, която ще обхване Йом Кипур - най-свещения ден в еврейския календар, започващ в неделя, 27 септември, предаде ДПА.

Израел планира да наложи 14-дневна карантина

Новите ограничителни мерки ще попречат на стотици хиляди евреи да се молят в синагогите, посочи той, обявявайки оставката си. Премиерът заяви, че съжалява за решението на Лицман, но въпреки това ще го уважи.

Според най-новите данни на министерството на здравеопазването броят на новозаразените с COVID-19 в Израел по-рано тази седмица е надминал прага от 4000 дневно за първи път, откакто пандемията достигна страната в началото на февруари. През последните дни броят на новите случаи стабилно се задържа над 3000 на ден.

Случаите се увеличават непрекъснато от смекчаването на първия кръг мерки за изолация през май, като особено силно са засегнати пренаселени места, където живеят най-вече ултраортодоксални евреи и араби. Документирано е, че местните жители там организират масови събирания, включително молитви и сватби в нарушение на здравните разпоредби.

Досега в Израел, който има население 9,2 милиона души, са регистрирани малко над 150 000 случая наCOVID-19 и 1103 смъртни случая, свързани със заболяването.

Последвайте канала на

Novini.bg
4539 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
генерала

2020.09.14 | 09:22

3
Г-жата ,м-р на туризма, да вземе да забрани на юдеите да влизат в България, че "ще счупи" здравната система !
Lissa

2020.09.14 | 01:50

2
Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в --- Sexcris.Com

2020.09.14 | 00:57

1
i nie kvo da prami sega,zadni salta li ot kef

Добави коментар

Водещи новини