Чистка в Рияд!

  • 01 септември 2020 10:36

  • 730
  • 0
Чистка в Рияд!
© Getty (архив)

За чистка сред върхушката в Саудитска Арабия съобщи Би Би Си.

С указ, подписан  от името на крал Салман, са били уволнени високопоставени  чиновници. Сред натирените е имало и двама членове на управляващата в Рияд династия (ал Сауд). Принц Фахад бин Турки е бил освободен от поста командващ въоръжените сили на предвожданата Саудитска Арабия военна коалиция в Йемен, а неговият син Абдулазис бин Фахад се е простил с длъжността заместник-губернатор на северната провинция Ал Джоуф.

Освен двамата аристократи от постове са били освободени още четирима топчиновници, чиито имена и длъжности не са били съобщени.

В едикта на монарха се е посочвало, че шестимата за извършили финансови машинации в особено големи размери.

Британската медийна корпорация допълни, че най-вероятно чистката е била предприета от престолонаследника Мохамед бин Салман, който през 2016 г. е  станал фактически държавен глава на кралството на Арабския полуостров.

"Уволненията са били продиктувани от желанието на принца да отстрани евентуални конкуренти за трона. Саудитска Арабия няма конституция и съответно - ясни правила за наследяване на властта", посочи още Би Би Си.

Кралят на Саудитска Арабия беше приет в болница

Принцът е получил международна подкрепа след като е обявил мащабна кампания срещу корупцията в страната. Той обаче си навлякъл критики заради убийството на журналиста и критик на властта в Рияд Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул през 2018 г., както и заради опита за ликвидиране на бивш служител на тайните служби на монархията, направен преди около две години в Канада.

Мохамед бин Салман е станал обект на нападки и заради продължаващата намеса на кралството в гражданската война в Йемен, започнала през 2014 г. Рияд е поел ръководството на военен съюз, помагащ на саудитското правителство на размирната страна, биещо се срещу шиитски бунтовници.   

Арабската коалиция свали ракета, насочена срещу Саудитска Арабия

Последвайте канала на

Валери Зайцев
730 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини