Израел спря вноса на горива в Газа

  • 13 август 2020 10:45

  • 397
  • 0
Израел спря вноса на горива в Газа
© Pixabay

Израелската армия съобщи тази сутрин за нови обстрели срещу позиции на Хамас в ивицата Газа в отговор на атакитe със запалителни балони, изпращани от палестинския анклав към Израел. Сценарият вдъхва опасения от нова ескалация, предаде Франс прес.

Израел удари обекти на ХАМАС

В течение на миналата седмица израелската армия пое отговорността за серия от нощни удари срещу позиции на Хамас - въоръженото ислямистко движение, управляващо Газа, като ответна мярка след атаки с балони, предизвикали горски пожари в Южен Израел, макар и без жертви.

Също в отговор на тези нападения Израел затвори във вторник КПП "Керем Шалом", през който влизат стоките в Газа - над половината от двумилионното население там живее под границата на бедност според Световната банка.
Първоначално за горивата и хуманитарните помощи, включващи основни продукти, бе направено изключение, но тази сутрин израелското министерство на отбраната, заяви, че спира вноса на горива в Газа заради "продължаващите нападения със запалителни балони" откъм анклава.

Снощи еврейската държава, която държи Газа в блокада вече над 10 години, съобщи освен това, че "незабавно" свива риболовната зона в Средиземно море, разрешена за жители на Газа, от 15 на 8 морски мили, а рано тази сутрин съобщи за нови удари.
"Бойни самолети и танкове поразиха известен брой военни цели на Хамас в ивицата Газа", заявиха израелските военни в кратко комюнике.

Поразени са по-специално "военен обект, използван от морските сили на Хамас, подземна инфраструктура и наблюдателни постове", добави армията и посочи, че действа в отговор на атаките със запалителни балони.
Източник от палестинските сили за сигурност в Газа потвърди съобщението за израелските удари и уточни, че са повредени обекти на Хамас и някои "резиденции", но пострадали няма.

Последвайте канала на

Novini.bg
397 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини