Френската министърка на въоръжените сили отива в Бейрут

Френската министърка на въоръжените сили Флоранс Парли ще пристигне утре на двудневно посещение в Бейрут, за да посрещне хеликоптероносача "Тонер", който ще достави помощи в опустошената от експлозиите миналата седмица ливанска столица, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Посланието на тази визита е: ние сме тук, подкрепата продължава, обещаната помощ е доставена. Една от целите е разчистването на пристанището, за да може то да възобнови дейността си", заявиха от офиса на Парли.

Парли ще посети Бейрут седмица след френския президент Еманюел Макрон, който бе първият държавен глава, посетил Бейрут след катастрофата.

Макрон заяви, че не бива да се допускат външни намеси в Ливан, изрази безпокойството си от ситуацията в Беларус

При посещението си президентът обеща помощ на ливанците и призова властите да започнат структурни реформи, за да могат да получат международна помощ за възстановяване. Правителството на Ливан, което бе обвинено от гражданите в корупция и лошо управление, подаде оставка в понеделник.

Флоранс Парли ще посрещне "Тонер", който се очаква да пристигне през нощта на четвъртък срещу петък, и ще се срещне с президента на Ливан Мишел Аун. "Тонер", който потегли в неделя от Тулон, Южна Франция, транспортира инженерен екип от френската армия от около 350 души, а също така и специално обучени водолази от френския флот, чиято задача е да установят дали във водите край пристанището има отломки, които затрудняват достъпа до него. Хеликоптероносачът пренася и хранителни помощи, най-вече жито, както и строителни материали, предоставени от френски министерства и частни компании. 

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Близък изток

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет