Премиерът на Ливан обеща предсрочни избори

В телевизионно обръщение тази вечер премиерът на Ливан Хасан Диаб посочи предсрочните парламентарни избори като изход от кризата.

"Ситуацията изисква приемането на изключителни решения и единствен изход от кризата се явяват предсрочните избори, азяви той и обеща, че на предстоящото заседание на правителството във вторник ще внесе такова предложение. по думите му правителството може да остане на власт за два месеца, за да подготви "национално решение", съобщи телевизия "Ал Маядин".

Словото на премиера прозвуча на фона на масовите улични протести в ливанската столица.

Хиляди ливанци излязоха на антиправителствени протести в Бейрут. Над 100 души са ранени

Протестиращите завзеха сграда на министерството на външните работи и министерството на икономиката, предаде ТАСС, като се позова на телевизия "Ал Джедид", според която бивши военнослужещи, които подържат протестното движение, са завзели празната старинна сграда в квартал Ашрафия, силно пострадала от взрива на 4 август.

Експлозията в Бейрут предизвика серия от оставки на депутати в Ливан

От балконите били спуснати червени платнища с надписи "Бейрут - столица на революцията".

По-рано днес протестиращите изгориха портрета на президента Мишел Аун и обявиха сградата на външното министерство за свой щаб, предаде ТАСС. Едновременно бе съобщено и за окупирането на министерството на икономиката в района на търговската улица Хамра в Западен Бейрут.

Днес центърът на ливанската столица се превърна в арена на сблъсъци между специалните части за борба с безредици и активисти на протестното движение, които хвърляха камъни срещу тях.

Към масови улични акции призова лидерът на опозиционната партия Катаиб Сами Жемайел. По данни на ливанския Червен кръст при сблъсъците са пострадали над 140 души, а един жандармерист, ранен в главата, е починал.

(Getty Images/Guliver)

Коментари

  1. 2020.08.09 | 01:29
    Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в --- Sexcris.Com
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Близък изток

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет