Ливан: Ще има хляб!

Няма да има дефицит от хляб в страната ни, това е заявил ливанският министър на икономиката Раул Нахму, предаде ТАСС.

Членът на правителството на близкоизточната страна е опровергал медийна публикация, в която се е посочвало, че заради взрива в Бейрут Ливан е бил изправен пред хуманитарна криза.

Експлозията в пристанището на главния град на близкоизточната страна е унищожила 85 процента от запасите от брашно. Освен това взривната вълна е разрушила до основи голяма част от зърнохранилищата и много от съоръженията на територията на порта.

"Заради зависимостта от доставките страната, която се бори и с икономическа криза, е изправена и пред хуманитарна катастрофа", е пишело в статията.

Глад в Ливан след взрива в Бейрут

"В момента ние разполагаме с 40 000 тона брашно, колкото е месечното потребление", е казал още министърът.

"Четири кораба с 25 000 тона зърно на борда са отплавали от Бейрут към Триполи (второто по големина пристанище в Ливан). Така че – ще има хляб", категоричен е бил той.

Директорът на компанията, управляваща порта в Триполи, Ахмад Тамр е заявил, че плавателните съдове са щели бъдат разтоварени във възможно най-кратки срокове и продуктът е щял да бъде транспортиран по страната. Той е допълнил, че е започнало изграждане на зърнохранилище с вместимост 15 000 тона.

Днес руски медии публикуваха информация за кораба, от който през септември 2013 г. са били конфискувани 2750-те тона амониева селитра и неговият собственик.

Rhosus е принадлежал на родения в източния руски град Хабаровск и живеещ постоянно в Кипър предприемач Игор Гречушкин. Корабът е пътувал от грузинското пристанище Батуми за Мозамбик. Плавателният съд е акостирал в Бейрут заради техническа неизправност. Властите са инспектирали кораба и са забранили той да напуска пристанището, написа лента.ру.

Руска следа в ливанската трагедия?

Междувременно юридически представители на кредитори на Гречушкин са успели да наложат запор върху кораба и стоката на неговия борд.

Моряците са успели да се приберат в родините си след намесата на властите в Молдова и Украйна. Според сайта "Медиазона" срещу Гречушкин е имало съдебни дела за неспазване на трудовото законодателство.

Да припомним, на 4 август 2020 г. мощен взрив е разтърсил пристанището в Бейрут. Експлозията е станала причина за смъртта на приблизително 100 души и ранила над 4000.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Близък изток

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет