Иран криел броя на заразените и починалите от COVID-19?

Броят на заразените и починалите вследствие на COVID-19 в Иран се е разминавал драстично с данните на Техеран, предаде Би Би Си.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 12521

Британската медийна корпорация посочи, че смъртните случаи от 22 февруари (датата, когато е било официално обявено за първия починал) до 20 юли са били почти почти 42 000. Според информацията на здравното министерство на Ислямската република през същия период смъртоносното заболяване е отнело живота на 14 405-ма души.

Подобна е била и ситуацията с носителите на заразата. В този случай разминаването е било почти двойно. За същия период иранските власти са отчели 278 827 инфектирани. Според анализа на Би Би Си заразените с COVID-19 са били 451 024-ма души.  

Базираната в Лондон медия е използвала данни, получени от Иран. Източниците на Би Би Си са разказали, че властите в отделните градове и провинции са предавали информацията за разпространението на болестта относително достоверно. "Занижаването на данните е ставало в Техеран", е посочил лекар от централния  град Кум, наречен доктор Похани.

212 починали от COVID-19 в Иран за денонощие

"Основната причина за прикриването на данните е била икономическата криза в близкоизточната държава. След въвеждането на американските санкции през 2018 г. местната валута (риалът) се е сринал и това е предизвикало недоволството сред много хора", припомни Би Би Си.

"Съобщаването на истинските мащаби на разпространението на смъртоносното заболяване би станало едва ли не последната капка в чашата на търпението на бедните иранци, които биха излезли на антиправителствени протести. Властта се страхува за своето съществование и заради това занижава драстично данните", това е разказал бившият служител в иранското здравно министерство Нурулдин Пирмоазен.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

 

 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 12521

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Близък изток

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет