Кипър не пусна оръжие за Сирия

  • 15 април 2012 20:57

  • 1165
  • 0
Кипър не пусна оръжие за Сирия
©

Република Кипър няма да разреши на германския кораб, натоварен с оръжие за сирийското правителство, да влезе в негово пристанище, заяви министърката на външните работи Ерато Козаку-Маркули, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Тя каза това след появилите се в Германия информации, че капитанът на кораба е поискал разрешение да акостира в Ларнака. Министърката посочи освен това, че екипажът не е влизал във връзка с кипърските власти. По думите й бреговата охрана следи кораба "Атлантик круизър", който се намира на 5 морски мили от пристанище Фамагуста на територията на Северен Кипър, контролирана от турските кипърски власти. Той бе спрян вчера в Източно Средиземно море, след като компанията собственик узна за естеството на товара, който трябваше да бъде доставен в петък в сирийското пристанище Тартус от Джибути. Говорителка на германското правителство съобщи, че корабът ще бъде пренасочен към пристанище в друга страна, където товарът му ще бъде проверен. Тя не уточни кое е пристанището, предаде Ройтерс. Германският кораб за малко да наруши оръжейното ембарго. срещу сирийския режим, отбелязва ИТАР-ТАСС. След като компанията собственик узнала за съдържанието на товара обаче тя наредила той да се насочи към Турция до изясняване на обстоятелствата, твърди сп. "Шпигел".

По информация на изданието корабът, нает от украинска компания, бил натоварен в Джибути. На борда му имало 7200 тона оръжие и муниции, които най-вероятно са били доставени от Иран, се казва в публикацията. В декларацията за товара били посочени "помпи и резервни части". Германското правителство проверява информацията, но отказва всякакъв коментар. От своя страна министерството на външните работи на Украйна изяснява информацията за задържания кораб, нает от украинска фирма. Това съобщи говорителят на ведомството Олег Волошин, цитиран от ИТАР-ТАСС

Последвайте канала на

БТА
1165 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини