Сирийската опозиция готова да сътрудничи на ООН

  • 15 април 2012 07:07

  • 424
  • 0
Сирийската опозиция готова да сътрудничи на ООН
©

Лидерът на Сирийския национален съвет Бурхан Галюн заяви съгласието си да сътрудничи с мисията на наблюдателите на ООН, които ще следят за спазването от страна на режима на прекратяването на огъня.

Той оцени приетата в събота резолюция 2042 на Съвета за сигурност, разрешаваща изпращането на екип международни наблюдатели на ситуацията в Сирия, като „първото политическо постижение в борбата на сирийския народ за свобода”. По думи му това е закъсняла, но важна стъпка, която показва, че международната общност ще поеме отговорността за събитията в Сирия. Галюн заяви, че сирийските власти не са изтеглили войските си от градовете и като по-рано възпрепятстват мирните демонстрации.

Опозицията чака от Съвета за сигурност по-нататъшни мерки, които да доведат до доставяне на хуманитарна помощ до засегнатото население, завръщане на бежанците по домовете си, за освобождаване на всички арестувани участници в протестите в страната, заяви лидерът на Сирийския национален съвет. Той възложи на Съвета за сигурност отговорността за обезпечението на мирен преход към парламентарна демокрация.

30 наблюдатели ще следят за спазването на примирието в страната, реши Съветът за сигурност.

Последвайте канала на

424 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини