Израелският Върховен съд отмени закон, легализирал селища върху частна палестинска земя

  • 09 юни 2020 21:34

  • 525
  • 0
Израелският Върховен съд отмени закон, легализирал селища върху частна палестинска земя
© gettyimages

Върховният съд на Израел отмени закон, легализирал със задна дата около 4000 заселнически домове, построени върху частна земя на окупирания Западен бряг, съобщава БТА.

Деветчленен състав на съда взе решение с осем на един гласа за отмяна на закона от 2017 г., според който заселниците могат да останат върху земята, ако са строили там, без да са знаели предварително за палестинската собственост, или ако домовете са били построени по нареждане на държавата.

Палестина: Окупаторът сее зараза сред нас

Според правозащитни организации законът е легализирал над 50 заселнически предни поста, построени без правителствено одобрение. Законът накърнява имуществените права на палестинските жители, като същевременно дава предимство на имуществените интереси на израелските заселници, заяви председателят на съда Естер Хают в издаденото постановление.

Партията "Ликуд" на израелския министър-председател Бенямин НетаняхуБенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 г. в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и изрази съжаление, че съдът се е намесил по отношение на "важен закон за заселническата дейност и нейното бъдеще", и каза, че ще положи усилия за възобновяването на мярката. Но новият коалиционен партньор на "Ликуд" - партията "Синьо и бяло", заяви, че законът "в своя формат противоречи на конституционното положение в Израел, а правните му проблеми са били известни по времето на неговото одобряване".

При управлението на Нетаняху правителството обещава да разшири суверенитета върху еврейските селища и долината на река Йордан на Западния бряг - територия, която Израел завзе при близкоизточната война през 1967 г. и която палестинците искат за своя държава.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
525 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини