Анан постави ултиматум на Дамаск

  • 10 април 2012 19:38

  • 654
  • 0
Анан постави ултиматум на Дамаск
©

Специалният посланик на ООН и Арабската лига за Сирия Кофи Анан постави ултиматум на Дамаск и сирийската опозиция до 6 часа сирийскo време на 12 април да бъдат прекратени бойните действия без предварителни условия.

Анан съобщи това по време на визитата си в турската провинция Хатай, където е разположен сирийския бежански лагер, съобщи агенция Анатолия, цитирана от Итар-Тасс.

Вицепремиерът на Турция Бешир Аталай, който се срещна с Анан в Хатай заяви, че ако сирийското правителство не изпълни ултиматума Съветът за сигурност трябва да бъде задължен да каже „стоп" на убийствата.

Кофи Анан изтъкна, че има потвърдена информация, че сирийското правителство е започнало да изтегля войските от населените места.

Рано е да се говори, че планът се е провалил. Сирийското правителство даде дума, че ще оттегли войските и сега ние получихме доклад, че е започнал процеса. Аналогични сведения постъпват и от други източни, обясни Анан.

По думите му в последно време се е увеличил броят на бежанците и затова сирийското правителство трябва да позволи оказването на хуманитарна помощ за пострадалите в страната.

Анан каза, че Съветът за сигурност на ООН ще дискутира проблема за Сирия по-късно тази вечер, съобщи АП.

Междувременно Вашингтон обяви, че се надява Съветът за сигурност да обмисли действия, ако Анан излезе с позиция, че сирийското правителство не е изпълнило поетите ангажименти.

Основните сирийски опозиционни групи обявиха, че около 1000 души са загинали при атаките на режима за една седмица.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
654 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини