Иран обяви, че е близо до овладяване на епидемията от COVID-19

  • 20 май 2020 18:25

  • 809
  • 0
Иран обяви, че е близо до овладяване на епидемията от COVID-19
© Getty Images/Guliver

Иранският президент Хасан РоханиХасан РоханиСедмият президент на Иран Хасан Рохани е роден на 12 ноември 1948 година. Заема поста на 3 август заяви, че страната му е близо до "овладяването" на епидемията от COVID-19, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32988

Иранските власти обявиха, че за последните 24 часа са били открити над 2000 нови случая на зараза.

Починалите от коронавирус в Иран станаха 5297 души

Страната е най-тежко засегнатата в Близкия изток с общо 126 949 случая, довели до 7183 жертви по официални данни.

"Постигнахме напредък във всички насоки на борбата срещу този опасен вирус и сме на път да овладеем епидемията", заяви Рохани на излъчвано по телевизията заседание на правителството.

Иран "можеше даже вече да няма тези проблеми", ако здравните процедури "бяха спазвани по-добре в някои провинции, които в момента са в неблагоприятна ситуация", добави той.

В най-малко 24 от 434-те района на страната все още е обявена най-високата степен на предупреждение за опасност, съобщи заместник-министърът на здравеопазването Алиреза Раиси. Той добави, че по оценка на работната група за борба с новия коронавирус в 218 района на страната нивото на опасност е ниско, но е възможно този брой да намалее до 183.

Повечето починали в Иран са възрастни хора на възраст над 70 години. Говорителят на министерството на здравеопазването Киануш Джаханпур обяви за трети пореден ден, че има над 2000 заразени. Според него над 98 800 души са били излекувани и са се върнали по домовете си, а 2673 все още са в критично състояние.

Над 4,85 млн. са заразените с CОVID-19 по света

Джаханпур съобщи и за нови 64 починали, с което общият брой на починалите достигна 7183 души. В една трета от провинциите няма регистрирани смъртни случаи, отбеляза той. Най-засегнатата провинция е Хузестан, но в останалите има относителна стабилност, уточни говорителят.

Броят на новите случаи в Иран нараства от 2 май насам, когато страната обяви, че е постигнала най-ниското им равнище от 10 март. Според местни представители повишението се дължи на все по-големия брой тестове, извършвани сред лица, които не са приети в болница и това не значи, че има нарастване на относителния брой на заболелите. Както в чужбина, така и в Иран обаче някои експерти подозират, че официално съобщеният брой на засегнатите от коронавируса в страната се различава силно от действителния.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
809 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини