Новото правителство на Израел вече е обект на критика

  • 18 май 2020 13:49

  • 707
  • 1
Новото правителство на Израел вече е обект на критика
© Getty (архив)

След три безизходни и предизвикващи разделение в страната избори, година и половина на политическа парализа и още три дни отлагане поради вътрешни политически дрязги в неговата партия "Ликуд", премиерът Бенямин НетаняхуБенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 г. в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и най-накрая дочака клетвата на своето правителство в неделя. Кнесетът - парламентът на Израел, даде вот на доверие на новата администрация на Нетаняху да сложи край на 500 дни на бурни политически страсти, коментира Ройтерс.

През уикенда както Нетаняху, така и неговият съперник, превърнал се в партньор Бени Ганц, обявиха своите назначения в новото правителство - най-раздутото в израелската история с 36 министри и 16 техни заместници.

Бени Ганц

Миналия месец Нетаняху и Ганц - бивш началник на отбраната, обявиха, че ще загърбят различията си и ще обединят сили, за да изведат страната от кризата с коронавируса и нейните сурови икономически последици.

Тяхното предизвикало много спорове споразумение за подялба на властта предвижда Нетаняху да остане премиер през първите 18 месеца на правителството, след което ще бъде сменен от Ганц за следващите 18 месеца. Техните политически блокове също ще имат по равен брой министерства и взаимно право на вето по повечето главни решения.

Нетаняху представи новото си правителство на единството в израелския парламент

Правителството вече е обект на критики, че е изгубило чувство за реалност, разкривайки толкова много министерски постове във време, когато безработицата достига 25 процента в резултат на пандемията от коронавируса. Но тъй като блокът на Нетаняху включва няколко по-малки партии, му остава само ограничен брой министерски постове за редовите членове на "Ликуд".

Един мини бунт от ядосани високопоставени членове на "Ликуд" принуди Нетаняху да поиска отлагане на клетвената церемония в четвъртък.

За да успокои своите депутати от по-задните редици Нетаняху създаде серия от нови министерства със спорни отговорности, като например развитие на общините, проблемите на заселниците и висшето образование и водните ресурси, както и министър за връзките между парламента и правителството. Всяко министерство означава да се плаща за шофьори, персонал и офиси.

Яир Лапид - новият лидер на опозицията, каза, че тези машинации са довели до загуба на доверие от израелското общество. "Коронавирусът е извинение за една корумпирана партия за сметка на данъкоплатеца. След всички празни приказки за едно "правителство на извънредното положение", сформираното днес правителство е най-раздутото и най-прахосническото в историята на страната", каза той.

Яир Лапид

Споразумението вече стана причина за прекратяване на съюза на Ганц с Лапид, след като той се отрече от главното обещание по време на кампанията си да не влиза в правителство, оглавявано от Нетаняху, срещу когото са предявени обвинения в корупция и му предстои да застане пред съда след седмица. Подложеното на щателни анализи коалиционно споразумение можа да влезе в сила едва след като Върховният съд на страната се произнесе, че няма правни основания то да бъде блокирано.

Битката между Ганц и Нетаняху доведе до безизходица в три остро оспорвани предизборни кампании през миналата година. След последния вот през март, Ганц изглеждаше, че си е осигурил достатъчно подкрепа да прокара закон, който би забранил на обвинения Нетаняху да остане на премиерския пост. Но Ганц изненадващо се изметна и се съгласи да влезе в партньорство със заклетия си съперник. Той пренебрегна критиките с аргумента, че влизането в съюз с Нетаняху е единственият път за страната да излезе от продължителната безизходица, и да бъдат предотвратени четвърти по ред скъпи парламентарни избори за малко повече от година.

В речта си пред парламента Нетаняху призна, че е трябвало да бъдат направени компромиси, защото нови избори биха били много по-опустошителни. "Обществото иска правителство на единството и това получава то днес. Ние избрахме да служим заедно на страната", каза той.

Ганц ще започне като министър на отбраната, а неговият партиен колега и също бивш началник на отбраната Габи Ашкенази ще бъде външен министър. Първият заместник на Нетаняху в "Ликуд", досегашният външен министър Израел Кац, ще стане финансов министър. Ярив Левин - може би най-близкият съюзник на Нетаняху, ще стане председател на парламента.

Коалицията ще включва също и две ултраортодоксални еврейски партии и няколко отделни депутати изменници. То получи вот на доверие със 73 гласа срещу 46, като един депутат в 120-членния Кнесет пропусна гласуването.

Стрелите на критиците са насочени най-вече към новосъздадения пост алтернативен премиер. Първоначално той ще се заема от Ганц и би могъл да позволи на Нетаняху да остане на ръководен пост дори и след размяната и по време на процеса за корупция срещу него и на евентуалния апелативен процес. Съществуват и дълбоки съмнения дали Нетаняху ще спази обещанието по своята част от сделката и ще отстъпи премиерския пост на Ганц, когато му дойде времето.

Новият израелски кабинет публикува коалиционната си програма

Новият пост се очаква да разполага с всички атрибути на министър-председател, включително резиденция и, което е от ключово значение за Нетаняху, имунитет от закона, който изисква държавни служители, които не са на позицията премиер, автоматично да подават оставка, ако бъдат обвинени в престъпление.

Израелският Върховен съд даде зелена светлина за нов кабинет на Бенямин Нетаняху

В речта си по повод вота на доверие в Кнесета Нетаняху също така обеща да задейства спорните си планове за анексиране на части от Западния бряг. Неговата националистическа електорална база с нетърпение очаква анексирането преди президентските избори в САЩ през ноември - след които Тръмп може да бъде сменен от Байдън, който каза, че е против едностранното анексиране. Коалиционното споразумение му позволява да излезе с предложение по въпроса още на 1 юли.

"Дошло е времето за всеки, който вярва в справедливостта на нашите права върху земята на Израел, да се включи в движението, оглавено от мен, за да осъществим този исторически процес заедно", каза Нетаняху.

 

Последвайте канала на

707 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Саийт ЕврЕиСКЙ

2020.05.18 | 16:37

1
ВСИЧКИ ЧИФУТИТИ СА С ГОЛЕМИ УШИ ВИЖТЕ СОЛОМОН ПАСИ, ЦВЕТАНОВ,И БОЙКО БОРИСОВ,ТОЗИ ЧИФУТСКИ САИЙТ СИ ДАРЖИ НА ЧИФУТИТИТЕ,МРЪСЕН ЧИФУТСКИ САИЙТ НИКОЙ НЕ ВИ ВЗИМА НА СЕРИОЗНО

Добави коментар

Водещи новини