Сирия откри стрелба срещу територията на Турция

  • 09 април 2012 18:12

  • 1169
  • 0
Сирия откри стрелба срещу територията на Турция
©

Турски официални представители днес заявиха, че в неделя вечерта сирийските правителствени сили са открили стрелба срещу турската територия, убивайки двама души и ранявайки други трима в близост до един от най-големите сирийски бежански лагери в Турция, съобщава в. „Ню Йорк таймс”.

Това е първата подобна атака след като Турция започна да приютява бежанци от размирната си южна съседка.

От своя страна, сирийски опозиционни активисти съобщиха, че голям брой подкрепления на правителствените части с танкове и хеликоптери са били изпратени в зона, намираща се до турската територия.

Турция призова сирийските си представители да поискат прекратяване на подобни акции, съобщи Би Би Си.

Акта на насилие идва на фона на угасващите надежди за спазване на споразумението за прекратяване на огъня, което по план трябва да започне от утре.

Сблъсъците продължават и в Сирия, въпреки споразумението за примирие, според което сирийските войски трябваше да се изтеглят от градовете.

В днешния ден няма изгледи за прекратяване на насилието. Най-малко 50 души са били убити според съобщенията на Сирийската обсерватория за човешки права. Сред тях има и 12 членове на сирийските сили за сигурност, загинали при сблъсъци близо до турската граница.

Трансграничният инцидент започнал със сблъсъци между опозиционните сили и сирийската армия в Саламех. Част от бунтовниците избягали през граница, а сирийските сили продължили да стрелят по тях. Сред пострадалите има турски преводач и турски полицай, съобщи АП.

От Министерството на външните работи на Турция съобщиха, че след инцидента сирийският заместник-посланик в Анкара е бил привикан и е поискано прекратяване на подобни действия.

Според източник от външното министерство, цитиран от Ройтерс, подобни инциденти разпалват емоции в Турция и турското правителство почти се е отказало от плана за прекратяване на огъня, изготвен с посредничеството на специалния пратеник на ООН и Арабската лига Кофи Анан.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1169 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини