От утре - всички джамии в Иран отварят

  • 11 май 2020 22:40

  • 935
  • 0
От утре - всички джамии в Иран отварят
© gettyimages (архив)

Всички джамии в Иран ще отворят отново от утре в поредната стъпка на правителството към смекчаване на карантината, чиято цел е да се ограничи разпространението на заразата от коронавируса, предаде официалната агенция ИРИБ, цитирана от Ройтерс.

Решението за отварянето на джамиите бе взето след консултации със здравното министерство на страната, каза Мохамад Куми - директор на Ислямската организация за развитие, цитиран от ИРИБ. То е взето, въпреки че в някои части на Ислямската република броят на заразените продължава да расте. Вчера бе съобщено, че една община в югозападен Иран е била поставена в изолация, за да се предотврати разрастването на местната зараза. Агенция Тасним цитира губернатора на провинция Хузестан, където се намира общината, който каза, че има рязък ръст на нови случаи на заболели из цялата провинция.

В петък бяха подновени молитвените събирания в около 180 ирански градове, за които се смята, че рискът от заразяване с COVID-19 е намален след 2-месечна карантина, твърдят държавните медии, информира БТА. Миналия понеделник бяха отворени 132 джамии в райони, в които коронавирусът не успя да проникне. Петъчните молитви в столицата Техеран и в някои други големи ирански градове, обаче все още са забранени. Вчера президентът Хасан Рохани каза, че училищата ще отворят следващата седмица. Вече бе отменена забраната да междуградски пътувания, отвориха и големите търговски центрове.

Иран предупреди за опасност от връщане назад в борбата срещу коронавируса

За последните 24 часа броят на починалите от COVID-19 в Иран се увеличи с 45 и достигна 6685, съобщи по телевизията говорителят на здравното министерство Киануш Джаханпур. Общият брой на заразените в страната от началото на епидемията вече възлиза на 109 286.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
935 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини