За пръв път от месеци! Възрастните хора в Турция излязоха навън

  • 10 май 2020 16:32

  • 2226
  • 0
За пръв път от месеци! Възрастните хора в Турция излязоха навън
©

Стотици хиляди възрастни хора, мъже и жени изпълниха днес улиците на Истанбул и на селищата във всички краища на Турция.

Здравните власти за пръв път разрешиха днес на хората над 65 години да излязат от къщи. Преди около два месеца им бе наложена забрана да излизат навън заради епидемията Ковид-19.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32987

В рамките на поетапното разхлабване на мерките във връзка с коронавируса на гражданите от тази категория се разреши през този уикенд да излязат от къщи между 11 и 15 часа, но само в районите по местоживеене и при спазване на предписанията във връзка с коронавируса.

Не се допускаха разходки по крайбрежните алеи, в парковете и градините край морето, край Босфора.

Принцовите острови са отцепени за посещение до края на месец май.

Разхождащи се по пустите улици възрастни хора сами или по двойки, някои с бастуни, но задължително с маски или шлемове покриващи цялото лице, движещи се на разстояние от един от друг, представляваха интересна гледка на фона на пустия град - затворени магазини, общественият транспорт не се движи, няма коли по улиците и граждани под 65 години заради карантината през уикенда в Истанбул и още 23 градове на страната, която ще приключи в полунощ.

Турция въвежда санитарни правила в очакване на завръщането на туристите

Някои от възрастните предпочитаха да поседят в парковете и градините, в които няма деца, или да поседят на тревата, други предпочитаха да походят.

Екипи на полицията и на жандармерията контролираха спазването на условията.

Четиричасовото разешение за движение по улиците приключи, улиците отново опустяха, възрастните се прибраха отново в очакване на следващата стъпка по разхлабване на мерките.

В сряда, на 13 май, ще бъде разрешено да излязат за пръв път от къщи и на децата до 14-годишна възраст, също за четири часа.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
2226 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини