ООН: Страни в сирийския конфликт използват COVID-19 и атакуват цивилни

  • 08 май 2020 18:53

  • 869
  • 0
 ООН: Страни в сирийския конфликт използват  COVID-19 и атакуват цивилни
© Getty (архив)

Върховният комисар на ООН за човешките права Мишел Бачелет обвини някои враждуващи страни в Сирия, сред които и терористичната организация "Ислямска държава" (ИД), че се възползват от пандемията от коронавируса, за да атакуват цивилни, предаде АФП.


"Част от страните на конфликта в Сирия, сред които и ИД, изглежда се възползват от факта, че вниманието на международната общност е фокусирано върху пандемията от COVID-19, за да се организират и упражняват насилие срещу цивилни", се казва в изявление на Бачелет.

Върховният комисариат на ООН за човешките права е регистрирал 33 атаки със самоделни взривни устройства, от които 26 в жилищни квартали и седем на пазари.

Почти всички нападения са извършени в Северна и Източна Сирия, които са под контрола на турската армия и на Сирийските демократични сили (СДС), в които водеща роля играят местните кюрди. За повечето от тези нападения никой не е поел отговорност.

ИДИЛ уби 11 членове на сирийските сили за сигурност при засада в пустинен район

Войната в Сирия започна през 2011 г., отне живота на повече от 380 000 души, а няколко милиона бяха принудени да напуснат домовете си.

869 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини