Руски-турските съвместни патрули в Идлиб продължават

  • 07 май 2020 17:52

  • 866
  • 1
Руски-турските съвместни патрули в Идлиб продължават
© Getty Images/Guliver

Днес руски и турски военнослужещи са провели девети съвместен патрул в зоната за деескалация в сирийската провинция Идлиб. Продължителността на маршрута е била удължена до около 16 км. За пръв път смесената военна колона е проконтролирала трасето от населеното място Трумба до населеният пункт Ариха.

По-рано патрулирането беше със символичната дължина от около 2 км поради блокади на магистралата М4, устроени от привърженици на радикалните сирийски въоръжени групировки, които се противопоставят на постигнатото между президентите на Русия и Турция в Москва на 5 март споразумение.

 То предвижда стратегическото трасе М4 да бъде отворено за движение и от двете му страни да бъде създадена 6-километрова зона, от която бунтовниците да се изтеглят. Анкара се задължи да осигури безопасността на трасето срещу атаки от страна на радикалните бойци.

Над 216 000 бежанци са се завърнали по домовете си в сирийските провинции Идлиб и Алепо

Ситуацията в Идлиб остава много динамична и нестабилна. Турция се опитва да изолира радикалите, които се противопоставят на договореността с Москва. Това обаче предизвика разкол поне в няколко групировки, сред които "Дивизия Султан Мурад" и "Хаят Тахрир аш-Шам" (с бивше име "Джабхат ан-Нусра" - клонът на "Ал Кайда" в Сирия).

Отварянето на по-дълъг участък от трасето на артерията М4 за патрулиране вероятно е сигнал, че е била постигната някаква договореност между Анкара и радикалите, посочват анализатори, отбелязва БНР.

Последвайте канала на

Novini.bg
866 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
izvanzemnite 6te ubiqt celiq idlib

2020.05.09 | 12:29

1
drugiq pat da ne lajat nqma nikakvo primirie v idlib svar6i li ramazana armiqta tragva nito allah tur4etata nito ruskite oligofreni 6te gi sprat

Добави коментар

Водещи новини