Опиумът е новото злато на Афганистан

  • 08 април 2012 20:30

  • 1178
  • 2
Опиумът е новото злато на Афганистан
©

Опиумът се очертава като нов златен стандарт в Афганистан, където търговци и земеделци го използват, за да препечелват за прехраната си, предупреждават в доклад от ООН.

В Афганистан расте безпокойството от вакуум във властта, когато през 2014 г. повечето натовски сили ще напуснат страната. Същата година трябва да се проведат и избори. Президентът Карзай няма право на нов мандат. Това предвещава боричкане между кланове и групи, и може би и нов конфликт. И афганистанците вземат мерки за несигурното бъдеще.

Пред „Ройтерс” Жан-Люк Лемайо от Бюрото на ООН за контрол върху наркотиците и престъпността в Афганистан заявява: „Изведнъж хората се насочват към опиума и канабиса, както ние преди еврото се втурвахме да инвестираме в швейцарски франкове. Това е застраховка за едно много несигурно бъдеще, икономически рефлекс за подсигуряване заради въпросителната какво ще стане с мен, със семейството ми”.

Афганистан снабдява около 90% от опиума в света, от който се прави хероин.

Последвайте канала на

1178 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
codger

2012.04.09 | 20:24

2
Опиунът е основното"злато" на мироропазващите сили...факт, основната причина за налагането на мир, както и литият ! 'ураааааааааааааа, демокрадция !
ppp13

2012.04.09 | 20:24

1
Новото???????хахахахахаха

Добави коментар

Водещи новини