Армията на Хафтар в Либия обяви едностранно прекратяване на военните действия

  • 30 април 2020 07:07

  • 1270
  • 3
Армията на Хафтар в Либия обяви едностранно прекратяване на военните действия
©

Опозиционната Либийска национална армия на маршал Халифа Хафтар обяви този вечер, че прекратява бойните действия в Либия, разтърсвана от гражданска война, но добави, че си запазва правото да отговаря на нападения. Това съобщи говорителят на ЛНА генерал-майор Ахмед ал Мисмари, цитиран от ТАСС.

"В отговор на призивите на приятелски страни генералното командване (на ЛНА) обявява, че едностранно прекратява всички бойни действия, като си запазва правото незабавно и твърдо да отговори на всички нарушения от страна на терористичните групировки", каза той, цитиран от телевизионния канал "Ал Хадас".

Този ход на самопровъзгласилата се армия идва два дни, след като на 27 април лидерът на ЛНА Хафтар обяви, че поема управлението на държавата. Според Хафтар така той "приема волята на народа и неговия мандат", като в същото време признава за недействително т.нар. "споразумение от Схират" от 2015 г. Според него то "е "разрушило страната и я е поставило в опасно положение".

Лидерът на ЛНА обеща да работи над създаването на постоянни граждански органи на властта в съответствие с волята на народа.
Президентският съвет на заседаващото в столицата Триполи Правителство на националното съгласие (ПНС) нарече декларацията на Хафтар "опит за нов преврат". ПНС контролира столицата Триполи и западната част на страната. Силите на Хафтар, чиято база е в източната част на страната, от 1 г. водят настъпление срещу Триполи, но без успех.

Във връзка с последните събития в Либия ООН заяви, че подкрепя постигането на политическо споразумение за мирно уреждане на либийската криза и се обявява срещу всякакви изменения, постигнати по военен път. Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва, която нерядко е обвинявана на Запад, че подкрепя Хафтар, каза, че не одобрява декларацията на командващия на ЛНА и намерението му "еднолично да решава как да живее либийският народ".

Последвайте канала на

Novini.bg
1270 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Pleadians Love

2020.05.02 | 00:44

3
Toq ruski oligofrenn da mlakne 6tot pleqdiancite 6te go nakajat
Nqma mirrrr

2020.05.02 | 00:43

2
Voinata prodaljava a teroristite GNA s novi provokacii Nqma mir GNA othvarli toq mir

2020.04.30 | 08:20

1
Ни можи така едностранно Лишавате от работа журналисти и репортери Засрамьете са!

Добави коментар

Водещи новини