1,5 милиона израелци доброволно използват мобилно приложение за мониторинг на COVID-19

  • 01 април 2020 17:50

  • 754
  • 0
1,5 милиона израелци доброволно използват мобилно приложение за мониторинг на COVID-19
© Pixabay

Около 1,5 милиона израелци са си свалили мобилно приложение миналата седмица, което предупреждава потребителите, че са се срещнали с пациент с коронавирус по данни на министерството на здравеопазването, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Приложението "ХаМаген", което на иврит значи щит, предизвиква интерес и в чужбина, като има запитвания от Германия, Италия, Великобритания, Австралия и Чили досега, каза днес говорителят на ведомството Морис Дорфман.

Израел тества прототип на коронавирусна ваксина върху гризачи

По инициатива на министерството разработчиците са създали приложението, като са използвали инструменти с отворен код, за да може бързо да се приеме и в други страни безплатно, каза той.

Дорфман допълни, че е важен въпросът дали хората доброволно свалят приложението и как могат да бъдат убедени да го направят. Личните данни на потребителя и местонахождението му остават на телефона и не да достъпни за други, така операторите на приложението не могат да проследят отделните хора без тяхното знание.

Приложението дава възможност на потребителите да решат дали да информират за контакта си с коронавирус министерството. През първата седмица 50 000 потребители на приложението са докладвали, че са се самоизолирали. Освен на иврит приложението е налично и на английски, френски, арабски и руски.

Дорфман каза, че правителственият контрол все още е необходим, тъй като веднага щом бъде потвърдено, че някой е заразен с вируса, властите трябва бързо да открият с кого той е бил в контакт. Макар 17 процента от населението да е свалило приложението, това не е достатъчно. Израел отчете 5591 заразени с коронавирус и 21 починали.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
754 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини