Експерт: Развитието на събитията в Сирия ще стане по-предвидимо

  • 06 март 2020 15:51

  • 1374
  • 0
Експерт: Развитието на събитията в Сирия ще стане по-предвидимо
© Getty Images/Guliver (архив)

Русия и Турция имат обща гледна точка относно Сирия, но формално погледнато са от двете страни на воюващите части там. Геостратегически Русия има интерес от стабилна Сирия, а Ердоган има интерес от контрол върху северните части, за да се предпази от кюрдите и да се движи по стратегическата линия на неосманизима. Срещата между Путин и Ердоган е положителен елемент в развитието на ситуацията в Сирия. Това коментира пред БНР проф. Димитър Йончев, специалист по национална сигурност.

Според него ситуацията е не толкова в полза на Ердоган, но с тази среща той е стабилизирал позициите си: "Важното е, че двете страни показват, че не желаят да губят контакта по контрола върху ситуацията. Ще стане по-предвидимо развитието на събитията в Сирия".

Русия се надява да намали риска от директен сблъсък с Турция в Сирия

Проф. Йончев допълни: "Европа има шанс да сътрудничи с Турция по тези въпроси, но амбициите на Турция са по-големи от едно сътрудничество – те държат да бъдат признати за равноправни в Европейския съюз. Огнището на напрежението с бежанците ще бъде винаги топло, ако не горещо".

Експертът поясни, че не очаква в близките седмици да има голямо връщане на бежанци към родните им места.

По думите му икономиката е противодействието на войната.

Последвайте канала на

Novini.bg
1374 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини