Доналд Тръмп: Мирът в Близкия изток е възможен

  • 28 януари 2020 10:21

  • 368
  • 0
Доналд Тръмп: Мирът в Близкия изток е възможен
© Getty (архив)

Много хора в продължение на десетилетия са се опитвали да постигнат мир в района на Близкия изток. Аз обаче съм убеден, че това е възможно, е заявил американският президент Доналд Тръмп, предаде Би Би Си.

Държавният глава на САЩ снощи в Белия дом е приел израелския премиер Бенямин Нетаняху и лидера на най-голямата опозиционна сила в еврейската държава партията "Синьо и бяло" Бени Ганц. Домакинът пред гостите си е представил своя план за регулиране на конфликта, наричан и Сделката на века. Тръмп не е разкрил подробности около своя план. Президентът обаче е бил категоричен, че предложението му не е предвиждало намеса във вътрешните работи на Израел.

Тръмп се среща с Нетаняху и с Бени Ганц за Близкия изток

Нетаняху е благодарил на американския лидер и е посочил, че САЩ са признали правата на неговата страна върху Западния бряг на река Йордан. "Американският лидер е първият политик от световен мащаб, който е направил това", е заявил министър-председателят.

Западният бряг, наричан от Тел Авив Юдея и Самария, е управляван от Израел (59% от територията) и Палестинската автономия. Районът в източната част на Израел с около 440 000 души не е бил признат за част от еврейската държава с резолюция на ООН. Документът на световната организация е обявил, че Западният бряг е бил окупиран от Израел след Шестдневната война от 1967 г срещу Йордания (контролирала региона дотогава), Египет и Сирия.  До разделянето на пълномощията в Западния бряг се е стигнало през 1994 г. Тогава израелците и палестинците са подписали Споразумението от Осло. Въпреки договора, много въпроси са останали нерешени и до днес.

Ганц след срещата с Тръмп е изразил оптимизъм от диалога. "Ние ще започнем реализацията на Сделката на века веднага след формирането на правителство", е заявил водачът на "Синьо и бяло".

Предсрочните парламентарни избори в Израел са били насрочени за 2 март 2020 г. До третия за изминалите 11 месеца вот за Кнесет се е стигнало, защото след изборите през април и септември 2019 г. нито една от двете водещи сили не е получила подкрепа от минимум 61 от 120-те депутати за съставяне на коалиционно правителство.

Междувременно израелски медии съобщиха, че Нетаняху е подал молба до парламента да бъде лишен от депутатски имунитет, докато е бил в САЩ. "Аз съм подложен на маниакално преследване и лишен от правото на справедлив процес. Въпреки че съм невинен, не искам да се ползвам от неприкосновеност, каквато ми се полага по право", е заявил той.

Премиерът е бил обвинен във финансови злоупотреби. Това е станало причина водената от него партия "Ликуд" да не спечели избори и да се заговори за края на почти десетгодишната Ера Нетаняху.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
368 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини