Израелският президент благодари на световните лидери за солидарността им с еврейския народ

  • 23 януари 2020 17:07

  • 314
  • 3
Израелският президент благодари на световните лидери за солидарността им с еврейския народ
© Getty Images/Guliver (архив)

Президентът на Израел Реувен Ривлин откри международния форум в памет на жертвите на Холокоста, предадоха световните агенции. Ривлин благодари на лидерите от цял свят, че с участието си в събитието са изразили солидарност с еврейския народ.

"Земята скърби заради жестокостите, които тези жертви преживяха", заяви Ривлин. "От името на еврейския народ благодаря ви за вашата солидарност", каза той, обръщайки се към близо 50-те лидери, събрали в мемориалния център "Яд Вашем".

Генералният секретар на ООН: Антисемитизмът е в подем в САЩ и Европа

Държавният глава предупреди, че антисемитизмът не засяга само евреите. Антисемитизмът и расизмът са "злокачествено заболяване", предупреди той и подчерта, че нито "една демокрация няма имунитет срещу него". Ривлин обаче изтъкна, че "държавата Израел не е жертва и винаги ще е гарант за сигурността на евреите".

В реч пред участниците във форума израелският премиер Бенямин Нетаняху нарече Иран най-антисемитския режим на планетата, предаде Ройтерс. Той призова за обща и решителна позиция срещу този "най-антисемитски режим на планетата" и допълни, че "този режим открито се опитва да разработи ядрени оръжия и да унищожи единствената еврейска държава".

"Израел поздравява президента Тръмп и вицепрезидента Пенс, за това че се противопоставят на тираните от Техеран", каза Нетаняху.

Той посочи, че в основата на еврейската държава е нуждата от предотвратяване на повторението на ужасите на Втората световна война, предаде ТАСС. "В основите на държавата Израел лежи нуждата от предотвратяване на трагедията на Холокоста. Израел ще е вечно благодарен на съюзниците за жертвите, дадени за разгрома на нацистите и спасяването на цивилизацията. Без това спасяване нямаше да има оцелели", каза премиерът.

По-рано днес, когато заедно с руския президент Владимир Путин откри паметник на защитниците и жителите на Ленинград по време на блокадата, Нетаняху говори за съветските жертви през Втората световна война. Той каза, че дори и за секунда не трябва се заличават жертвата и приносът на бившия Съветски съюз в разгрома на "нацисткото чудовище", предаде Асошиейтед прес.

Владимир Путин: Холокостът е и наша трагедия

В международния форум в "Яд Вашем" участват американският вицепрезидент Майк Пенс, френският президент Еманюел Макрон, германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, британският принц Чарлз, руският президент Владимир Путин. На събитието ще говорят представителите на четирите страни съюзници във Втората световна война и на Германия. Полският президент Анджей Дуда отклони поканата за участие, изразявайки разочарование, че няма да бъде сред ораторите.

За сигурността на високопоставените гости в Ерусалим днес се грижат 11 000 военни и доброволци, отбелязва БТА.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
314 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Кико

2020.01.23 | 19:12

2

Велик народ, велика нация! Който ги мрази го прави от завист и простотия!

2020.01.23 | 21:23

3

кои народ е велик.??????

2020.01.23 | 17:25

1

Еми те всички световни ''лидери'' са ЦИОНИСТИ и ЧИФУТСКИ ПОДМЕТКИ

Добави коментар

Водещи новини