Саудитски редактор: Има още като Солеймани в Ирак, Иран, Сирия, Ливан и Йемен

  • 19 януари 2020 07:45

  • 2372
  • 5
Саудитски редактор: Има още като Солеймани в Ирак, Иран, Сирия, Ливан и Йемен
© wikipedia

Халид ал Малик, главният редактор на саудитския всекидневник Al Jazirah, обяви, че елиминирането на терориста от иранския режим Касем Солеймани „ярък акт на героизъм“ от страна на САЩ, цитира думите му израелското англоезично издание The Jerusalem Post.

Ал-Малик пише, че елиминирането на Солеймани, определен от САЩ за международен терорист , е „точка в полза на президента на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския“.

 

Тръмп: Убитият Солеймани планираше атаки срещу 4 американски посолства


"Но не е достатъчно да се поправят грешките, които САЩ направиха в Ирак", продължава вестникът. "Има още като Касем Солеймани в Ирак, Иран, Сирия, Ливан и Йемен. Ако срещу тях не се вземат мерки по начин, който гарантира сигурността и стабилността на тези страни и на другите страни от региона и света, поведението на Иран няма да се промени“, информира Фокус.

Ал-Малик добавя, че „убийството на Солеймани няма да сложи край на заплахата, която Иран представлява за страните от света, тъй като терористичната мрежа на Иран е широка и не се основава нито само на един терорист, нито агентите му се намират само в една държава.“
Той също така пише, че убийството на Солеймани е „ясно постижение и точка в полза на президента Тръмп и администрацията на САЩ, но не е достатъчно. Сега регионът е изправен пред кръгове от ирански тероризъм, които ще бъдат още по-многобройни и разнообразни.

„Иранците отправят изрични заплахи в тази посока и поставят това на първо място в дневния си ред като част от възмездието за отмъщение за убийството на лидера на злото - престъпника Касем Солеймани. А какво ще кажете за „Хизбулла‘ в Ливан, хутите в Йемен и другите пълномощници на Иран в различни държави от Персийския залив и други арабски и ислямски страни?"

 

Напрежението в Близкия изток тревожи Европейския съюз

Базираният в САЩ Институт за медийни изследвания в Близкия изток (MEMRI) за първи път преведе статията на Ал-Малик и я публикува на своя уебсайт в четвъртък. Al-Jazirah излиза като вестник на арабски език и има аудитория от над 123 хиляди души към 2013 г.

MEMRI пише, че „Убийството на командващия силите „Кудс“ на Корпуса на стражите на Ислямската революция Касем Солеймани от страна на САЩ срещна многобройни реакции в саудитската преса, които изразиха удовлетворение от силния удар, нанесен на иранското ръководство, а също и за инициатива, предприета от САЩ след дълъг период, в който те избягват използването на военна сила срещу Иран, включително след нападението в средата на септември срещу нефтените съоръжения в Саудитска Арабия.

MEMRI отбеляза, че редакторът също насочва критиките към САЩ, отбелязвайки, че сега плащат цената за предоставения на Иран контрол върху Ирак.

Последвайте канала на

Novini.bg
2372 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Каунь

2020.01.20 | 07:25

5

Модератори е мюсли сунит

Ivanko

2020.01.20 | 00:20

4

Glsworezote na Igil bqha db

2020.01.19 | 08:06

1

Открили са топлата вода, че мюсюлманите действат организирано да тероризират европеидното население.

Mlakni iz4adie ot indiq

2020.01.19 | 11:48

3

a ciganite kato teb i tvoite bratq ne terorizirat li nas balgarite we meles ot indiq

2020.01.19 | 08:36

2

Изказване на Сунит за Шиити. Защо го цитираме? Особено след като Саудития е люлката на главорезите от ИД.

Добави коментар

Водещи новини