Катар иска да посредничи в конфликта между САЩ и Иран

Катар изявява желание да играе посредническа роля на фона на ескалиращото напрежение след американския въздушен удар в Ирак, убил висшия ирански военен командир Касем Солеймани и изправил региона на ръба на пълномащабна война между Вашингтон и Техеран. Това заяви днес катарският външен министър шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани, цитиран от Асошиейтед прес.

В изказване по време на официална визита в Ирак катарският външен министър каза, че страната му е установила контакт с регионални и извънрегионални сили с цел деескалация на напрежението.
Преди броени дни емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани посети Техеран.

Балканска връзка в живота на Солеймани?

"Катар заедно с някои приятелски държави се опитва да намали напрежението. Установихме международни контакти за повече консултации с братските ни страни", каза катарският външен министър на обща пресконференция с иракския си колега Мохамед Али ал Хаким и добави: "Днес виждаме признаци за намаляване на напрежението и се надяваме това да продължи."
"Обсъдихме пътищата за намаляване на напрежението в региона и полагаме общи усилия с приятелите ни в Иран и в Америка", заяви Ал Хаким. Той отбеляза, че "разговорите ни се съсредоточиха върху това Ирак да не става сцена на сблъсъци".
Предвидено е катарският външен министър да се срещне днес в Ирак също с премиера Адел Абдел Махди и с президента Бархам Салих.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Близък изток

още

Анкета

Какъв ще бъде президентският мандат на Джо Байдън?

Какъв ще бъде президентският мандат на Джо Байдън?

Избрано от Интернет