Нови демонстрации в Иран заради свалянето на украинския самолет

  • 12 януари 2020 21:07

  • 1512
  • 6
Нови демонстрации в Иран заради свалянето на украинския самолет
© Getty Images/Guliver (архив)

Ирански демонстранти отново не се изплашиха от силното полицейско присъствие и излязоха на протести в Техеран, за да изразят недоволството си от това, че в продължение на няколко дни иранските власти отричаха да са свалили украинския самолет, след което признаха, че е бил свален с ракета погрешка, предаде Асошиейтед прес.

Качени в интернет видеокадри показват демонстранти да скандират антиправителствени лозунги и да се придвижват из метростанциите на Техеран и по тротоарите на града, основно около Площада на свободата. Други кадри, също качени в интернет, навеждат на мисълта, че подобни протести има и в други ирански градове. На кадрите се вижда, че протестиращите са покрили лицата си и са с качулки, вероятно за да не бъдат снимани и разпознати от камерите за наблюдение. От някои кадри в интернет се вижда, че полицията използва сълзотворен газ спорадично срещу демонстрантите.

Междувременно в емоционално слово в иранския парламент ръководителят на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция се извини за свалянето на самолета и настоя, че това е трагична грешка.

"Кълна се във всемогъщия Бог, че бих искал да съм в този самолет и да бях се разбил и изгорял заедно с тези хора, но да не бях станал свидетел на тази трагична грешка", каза генерал Хосейн Салами. "Никога не съм бил в толкова неловко положение в целия си живот. Никога", добави той, предаде БТА.

Протести засилват натиска върху Иран след признанието за сваления украински самолет

Иранските държавни медии, както и полуофициалните агенции и издания не съобщават за демонстрациите, но международни правозащитни организации вече призоваха Иран да позволи на хората да протестират мирно, както им е позволено от националната конституция.

Силите на полицията за борба с безредиците са на няколко ключови места в Техеран. Членове на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция пък патрулират из града с мотоциклети. Полицаи в цивилни дрехи също са излезли по улиците на града.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1512 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Starija hush

2020.01.13 | 01:45

6

Pri nov rezim sankcite 6te badat mahnati i zivota po normalen tova iskat demostrantite.

2020.01.12 | 22:58

4

добре де , нали Иран признаха , защо тези соросоидни студенти протестират ? може би защото главите са им пълни със западна пропаганда

Руски Ако

2020.01.12 | 23:22

5

Ало платените кремълски новини ВЪН!!! СТИГА НИ ИРАНСКИ ПОМИЯР НА РУСКА ВЕРИГА!!!

Иран ще се промени

2020.01.12 | 21:32

1

рано или късно. Идва краят на аятоласите. Светът няма да допусне съществуването на това гнездо на световния тероризъм.

Русия

2020.01.12 | 22:49

3

е също гнездо на световния тероризъм!

2020.01.12 | 22:27

2

трол

Добави коментар

Водещи новини