Сирия ще отхвърли всяка инициатива на Арабската лига за уреждане на кризата

  • 28 март 2012 16:18

  • 707
  • 1
Сирия ще отхвърли всяка инициатива на Арабската лига за уреждане на кризата
©

Сирия ще отхвърли всякаква инициатива, приета на срещата на върха на Арабската лига, която ще се състои утре в Багдад, предаде АФП, като цитира говорител на сирийското министерство на външните работи.

"Откакто членството на Сирия в Арабската лига беше временно прекратено, Сирия общува с членовете на тази организация на принципа на двустранните разговори. Сирия ще отхвърли следователно всякаква инициатива, идваща от цялата Арабска лига, независимо на какво ниво е предложена тя", каза Джихад Макдеси, говорителят на ведомството. Според ООН Дамаск е приел плана от 6 точки на пратеника на ООН и на Арабската лига Кофи Анан за уреждане на кризата в Сирия. Планът предвижда спиране на насилието от всички страни в конфликта, като това ще стане под надзора на ООН, доставка на хуманитарна помощ за засегнатите от сраженията райони и освобождаване на политическите затворници. Планът не призовава Башар Асад да се оттегли от власт.


Преди началото на срещата на върха в Багдад външните министри на страните членки на Арабската лига се събраха на подготвително заседание за изготвяне на проект за резолюция, която ще бъде предложена утре на арабските лидери. Резолюцията ще е посветена в голямата си част на ситуацията в Сирия. Очаква се в нея да се призовава за началото на национален диалог между Дамаск и сирийската опозиция. Сирийското членство в Арабската лига беше временно прекратено през ноември миналата година.

Последвайте канала на

БТА
707 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
codger

2012.03.30 | 11:31

1
Браво на народът на Сирия, отхвърлят всеки опит на терористите да завладеят страната им и да я превърнат във военен концентрационен лагер, както Ирак, Либия, Афганистан....Успех на държавата в борбата и с платените терористи, подкрепяни от сащ, жидовистан и британия !

Добави коментар

Водещи новини