Ирак ще преразгледа отношенията си с оглавяваната от САЩ коалиция след вчерашните въздушни удари

  • 30 декември 2019 21:53

  • 1451
  • 7
Ирак ще преразгледа отношенията си с оглавяваната от САЩ коалиция след вчерашните въздушни удари
© gettyimages

Ирак предупреди днес, че американските въздушни удари срещу иракски военизирани групировки ще го принудят да ревизира отношенията си с Вашингтон и работата си с предвожданата от САЩ международна коалиция срещу "Ислямска държава", предаде BTA.

Агенцията цитира декларация на иракския Съвет за национална сигурност, приета на днешното му заседание в Багдад. В документа се посочва, че вчерашните американските въздушни удари по обекти на проиранската шиитска групировка "Катаиб Хизбула" в Ирак са нарушение на суверенитета на страната и че американските сили са действали въз основа на "собствените си политически приоритети и изводи".

САЩ удариха бази на подкрепяна от Иран шиитска милиция в Ирак и Сирия

Защитата на Ирак, на неговите военни бази, на всички войски, разположени там, е изключителна отговорност на иракските сили за сигурност, подчертава иракският Съвет за национална сигурност, цитиран от Ройтерс. САЩ са готови да отвърнат където и да е на онези действия на Иран, които Вашингтон смята за заплаха за сигурността в Близкия изток, предупреди днес по време на телефонен брифинг за журналисти високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ, коментирайки американските удари по обекти на шиитската групировка "Катаиб Хизбула" в Сирия и Ирак.

"Това, което се случи (вчера), показва, че ние можем да отвърнем не само в Ирак, а където и да е, където, по наше мнение, това има смисъл за нас, а също за интересите на сигурността на нашите партньори и съюзници с цел да се неутрализира дадената заплаха за региона", казwа дипломатът.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1451 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Анатема,краваре !

2019.12.31 | 08:41

7

Там,където краварин (СеРеУ-то,ФАЩ) на се ре, с нищо не мож се изпере.
/народна поговорка/

ВОВА

2019.12.30 | 23:36

5

Товарищи так надо.США имеют право бомбить кого угодно,так как Россия им разрешила.Президент Путин приказал своим генералам закрывать глаза,когда американские самолеты бросают бомбы в Сирии.

2019.12.30 | 23:48

6

Незнае Руски Вова знае,знае,Руски х_й го е правил.

Xx

2019.12.30 | 23:17

4

Когато Русия бомбандира е агресия,а когато сащ бомбандирва,всички си мълчат пикорно като овци.нестига дето им крадът петрола,ама ги и бомбандирват.това вече е "демокрация"ура и слава както казва Болния крум.

2019.12.30 | 22:08

1

РУСКИЯ ПЕДЕРАК ЩЕ ПРЕРАЗГЛЕДА ГЗ СИ.

2019.12.30 | 23:11

3

Kрум Буклук,марш от сцената парцал.ще бомбандират чужда страна,това е Супер Агресия.Буклучивата европа защо мълчи.??????,СТРАХЛИВЦИ.

Krum e 6izofrenik

2019.12.30 | 22:17

2

ti si oligofren krum q si ebi maikata we ne6tasnik

Добави коментар

Водещи новини