Техеран обвини Париж в намеса в случая с Фариба Аделка

  • 29 декември 2019 16:55

  • 562
  • 0
Техеран обвини Париж в намеса в случая с Фариба Аделка
© Pixabay

Иранските власти осъдиха днес "намесата на Париж" в случая с Фариба Аделка - антрополог от френско-ирански произход, арестувана в Иран по обвинение в шпионаж, предаде Франс прес.

В петък френското външно министерство извика посланика на Иран в Париж, за да протестира срещу "недопустимото задържане" на Аделка и на френския учен Ролан Маршал. Ведомството заяви в комюнике, че е "крайно разтревожено" от състоянието на Аделка, "която е престанала да приема храна", съответно "подновява искането си да получи консулски достъп".

За започнатата от нея гладна стачка съобщи в сряда Центърът за международни изследвания "Сианс По", където тя работи.

Иран, чиито отношения с ред европейски страни, включително Франция, са обтегнати във връзка с ядрения проблем, не признава двойното гражданство.

Париж извика посланика на Иран, за да протестира срещу задържането на двама френски изследователи

Комюникето на френската дипломация "по повод една жена с ирански произход представлява акт на намеса. Смятаме, че това искане няма никакво законно основание", заяви в комюнике говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави.

"Въпросното лице е арестувано за шпионски действия", добави той и уточни, че адвокатът на изследователката е информиран подробно за случая.

Колкото до Маршал, той е задържан, защото е "заговорничел срещу националната сигурност", и неговото консулство "неведнъж" е имало възможност да получи достъп до него. Адвокатът му поддържа връзка с правосъдието, каза Мусави.

Последвайте канала на

БТА
562 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини