Иран подписа с Русия и Китай меморандуми за разбирателство в областта на морската отбрана

  • 29 декември 2019 13:02

  • 468
  • 1
Иран подписа с Русия и Китай меморандуми за разбирателство в областта на морската отбрана
© gettyimages

Техеран подписа с Москва и Пекин меморандуми за разбирателство в сферата на морската отбрана, съобщи катарската телевизия "Ал Джазира", цитирана от БТА.

Медията се позовава на контраадмирал Хосейн Ханзади, командващ иранските военноморски сили.

"Подписахме меморандуми за разбирателство с Русия и Китай в областта на отбраната по море. Никоя държава не може да гарантира сама сигурността на корабоплаването в района", заявил Ханзади.

Иран, Китай и Русия започнаха съвместни военноморски учения в Индийския океан и Оманския залив

Според иранския военачалник "няма нужда от присъствие на чуждестранни сили в региона и Иран е готов за сътрудничество със съседните държави по въпроса". В петък Русия, Иран и Китай започнаха в Индийския океан и Оманския залив общо военноморско учение с кодово име "Пояс за морска сигурност", което се очаква да приключи в понеделник. По думите на контраадмирал Хабибола Саяри, зам.-командващ армията на Ислямската република, съвместното военноморско учение на Иран, Русия и Китай няма да е последното от този род. Трите държави "ще намерят начин" да организират подобни маневри и в бъдеще, увери той, но подчерта, че не става дума за формиране на тристранна коалиция.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
468 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
палец на горе

2019.12.29 | 13:10

1

браво на краварите, умеят да обединяват, а тя все повече самоизолира

Добави коментар

Водещи новини