4-има протестиращи в Багдад загинаха, ударени с гранати със сълзотворен газ

Четирима демонстранти загинаха при протести в иракската столица Багдад, след като бяха улучени от гранати със сълзотворен газ предаде Франс прес, като се позова на медицински източници. Правозащитници твърдят, че силите на реда умишлено изстрелват гранатите така, че да ударят хората.

По данни на ООН от началото на първото спонтанно протестно движени в Ирак на 1 октомври досега такива гранати са причинили смъртта на около 20 демонстранти. В повечето случаи загиналите са били със счупен череп от тези бойни средства, които са десет пъти по-тежки от използваните другаде по света.

САЩ: Ирак да спре насилието и да проведе предсрочни избори

Общо над 330 души, повечето - демонстранти, са убити при протестите и насилието, което разтърсва Ирак.

Ройтерс съобщава за двама убити и 35 ранени демонстранти в Багдад. Агенцията се позовава на медицински източници и на полицията и отбелязва, че хиляди иракчани продължават да участват в антиправителствените протести. Единият от загиналите е бил ударен по главата от граната със сълзотворен газ, а другият е починал в болница от раните си от шокова граната.

Според оператор на Ройтерс силите за сигурност използват както гумени, така и бойни патрони, а също сълзотворен газ, за да разпръснат стотиците демонстранти, събрали се близо до багдадския площад "Тахрир".

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Близък изток

още

Анкета

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Избрано от Интернет