Иракският премиер призна за грешки пред протестиращите

Иракският премиер Адел Абдел Махди заяви днес, че макар и протестите да са важни за постигането на политически реформи, трябва да се позволи на живота в Ирак да се нормализира, предаде Ройтерс.

"Протестите са спомагали и ще спомагат и за в бъдеще да се оказва натиск на политическите организации, на правителството да реформират и да приемат промяната. Но продължаващите протести трябва да позволят и животът в страната да се нормализира, което от своя страна ще доведе до изпълнение на легитимните им искания", каза Махди. Като реверанс към исканията на протестиращите той призна, че политическите партии са допуснали "много грешки" през последните 16 години.

Махди добави, че в следващите дни ще бъдат обявени новите реформи в избирателната система. Той заяви, че правителството и правосъдието ще продължат да разследват всички смъртни случаи, свързани с протестите, и ще "преследват всички, които нападат, отвличат и арестуват" извън закона. Махди се срещна днес с президента Бархам Салих и обсъди с него мерки за поддържането на сигурността и стабилността в Ирак, съобщи премиерският кабинет, цитиран от ТАСС.

Иракският парламент се събра на заседание днес въпреки ултиматума на Махди да преустанови сесията си, докато самият той не се яви и не отговори на въпросите за ситуацията в Ирак, съобщи новинарският портал "Мауазин нюз", като се позова на пресслужбата на законодателния орган.

Представители на иракските сили за сигурност и медици съобщиха днес, че при сблъсъците в Багдад са загинали 4 протестиращи и са били ранени над 100, предаде АП.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Близък изток

още

Анкета

Ще има ли война в Близкия изток?

Ще има ли война в Близкия изток?

Избрано от Интернет