Турция праща бойци на ИД в ЕС?

  • 03 ноември 2019 14:44

  • 4269
  • 3
Турция праща бойци на ИД в ЕС?
© Getty (архив)

Ще върнем бойците на "Ислямска държава" (ИД) от европейски страни в техните родини, това е казал турският военен министър Сюлейман Сойлу.

Ръководителят на силовото ведомството е обвинил редица държави от Стария континент в целенасочено задържане на екстремисти в страната му. "Членове на джихадистката групировка са лишавани от гражданство на техните страни. Това ни натоварва, защото пленените терористи остават в нашата страна. Ние трябва да носим отговорност за тях и и да ги издържаме. Това предизвиква огромни проблеми на държавния бюджет на Република Турция. Тази политика е огромно бреме за нашата родина. Ето защо ние смятаме да върнем тези бойци на ИД в страните на техния произход, част от които са членки на ЕС", категоричен е бил Сойлу. Той обаче не е посочил конкретни държави.

Стотици членове на ИД, както и техни жени и деца, са се намирали в затвори и лагери в Северна Сирия - в райони, контролирани по-рано от кюрдски милиции. След началото на операцията на Анкара "Извор на мира" много от тези места за останали без охрана. Според споразумение между САЩ и Турция контролът над тези места е трябвало да бъде поет от въоръжените сили на Анкара, съобщи израелската редакция на нюзру.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
4269 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2019.11.03 | 15:49

1

Русначките ми ги пращайте до нас на партера в ляво съм

Erdo =0

2019.11.03 | 17:54

3

krum zemi se eve s erdo tapunger

Миял

2019.11.03 | 15:52

2

Имаш ги.Можеш ли ги оправи всичките?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини