Нетаняху: Иран се стреми да извърши ракетни атаки срещу Израел

  • 29 октомври 2019 07:46

  • 525
  • 1
Нетаняху: Иран се стреми да извърши ракетни атаки срещу Израел
© gettyimages (архив)

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обвини Иран, че се стреми да се сдобие с възможност да изстреля от Йемен срещу Израел ракети с прецизно насочване, предаде Ройтерс.

Нетаняху отправи тези обвинения вчера, без да навлиза в подробности, докато в Израел гостуваха министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин и съветникът в Белия дом Джаред Къшнър. "Иран иска да разработи ракети с прецизно насочване, които могат да поразят всяка мишена в Израел с точност пет до десет метра", каза премиерът в реч в Ерусалим. По думите му намеренията на Техеран да използва Ирак, Сирия, Ливан и Йемен като бази за ракетни атаки срещу Израел е "голяма, голяма заплаха".

Преди срещата си с Мнучин и Къшнър израелският премиер потвърди подозренията на своята страна, споделяни от Вашингтон, че Иран се опитва да снабди ливанската шиитска групировка "Хизбула" с ракети с прецизно насочване. Според него иранският режим вече е направил това в Йемен с цел да атакува оттам Израел, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Стивън Мнучин заяви на съвместната пресконференция след срещата с Нетаняху, че САЩ ще засилят санкциите срещу Иран и че кампанията на администрацията на президента Тръмп за "максимален натиск" цели да спре иранската агресия в Близкия изток, допълни АП. Мнучин не уточни в каква форма ще бъдат тези санкции и кога ще бъдат осъществени. "Ние не правим това, за да навредим на народа на Иран; ние правим това, за да спре Иран своите вредни дейности и да изнася тероризъм, да се стреми да създаде ядрени оръжия и ракети", поясни финансовият министър на САЩ.

Освен с Нетаняху Джаред Къшнър се срещна вчера и с основния му политически противник Бени Ганц, лидер на центристката коалиция "Синьо и бяло", отбеляза АП.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
525 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
1

2019.10.29 | 11:55

1

"...потвърди подозренията на своята страна, споделяни от Вашингтон". Какво да кажем за ежедневната агресия и ракетни атаки на Израел, за които знае със сигурност целия свят? Какво да кажем, пък, за двамата смешника - единият важен, щото е зет на Тръмп, другият - щото печата пари без покритие в неусвест, като след 1-2 месеца пак ще е в ежегодната позиция - дългът огромен, бюджетът продънен, но няма проблеми, ние сме на-великите.

Добави коментар

Водещи новини