Бивш сирийски клон на ал Кайда дал рамо за убийството на лидера на ИД

  • 27 октомври 2019 16:30

  • 2581
  • 3
© Getty (архив)

Бойци от групировката "Хаят Тахрир аш Шам" (бивш сирийски клон на "ал Кайда") са блокирали тази сутрин зоната край село Бариша в северозападната сирийска провинция Идлиб, където през нощта, според твърденията на различни източници, се е разиграла американската спецоперация по ликвидирането на Абу Бакр ал Багдади, предаде АФП.

Хората на групировката са заели позиции около руините на къщата, намираща се сред маслинова горичка в село Бариша, недалече от сирийската граница с Турция. Според базирания в Лондон Сирийски център за правата на човека американските командоси са дебаркирали тук снощи с хеликоптери при операцията, взела на прицел топлидерите на ИД. Най-малко девет души били убити при атаката, която продължила над два часа, твърди центърът, който разполага със солидна мрежа за събиране на информация на място в Сирия.

Няколко журналисти са успели да се приближат днес до мястото на снощната операция и казват, че къщата в Бариша е напълно унищожена в резултат на американската атака. В момента там работели хора, очевидно от "Хаят Тахрир аш Шам", разчистващи развалините.

Бариша се намира в зона край границата с Турция, където джихадистите успяха да задържат присъствие въпреки териториалния разгром на ИД от международната коалиция в началото на тази година, отбеляза АФП, цитирана от БТА.

ИД и ал Кайда са съперници в сирийския конфликт от доста години, макар че и едните, и другите се биеха срещу сиблите на Дамаск.

Според командира на Сирийските демократични  сили (СДС)  Мазлум Абди операцията по убийството на ал Багдади е била подготвяна пет месеца. Той също е изразил опасения, че ИД може да предприеме удари срещу кюрдски бойци като отмъщение за смъртта на ал Багдади.

 

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2581 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
gogo

2019.10.28 | 11:58

3

Bate ti li 6te mi kajw6 4e ne moga a kav si ti da ne si boko a

gogo

2019.10.27 | 16:58

1

xaaa tezi sa6to sa teroristi kakav bi6 al kaida e svini mrasni tova e al kaida
trqbva armiqta na assad da gi pregazi tiq HTS
svine mrasni ako doida v siriq 6te vidite

2019.10.28 | 09:33

2

всички под кривата круша, не можеш ти да заминаваш никаде, същото сега важи и за останалите други терористи, големият батко си свършва работата и след всичкото това изхвърля ненужното в боклука, това е цялата работа, всичко е много ясно като на бял ден

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини