Иракското разузнаване подало информация за откриването на местонахождението на Ал Багдади

  • 27 октомври 2019 13:57

  • 847
  • 0
Иракското разузнаване подало информация за откриването на местонахождението на Ал Багдади
© Getty Images/Guliver (архив)

Иракското разузнаване е предоставило на международната коалиция, оглавявана от САЩ, точните координати на местонахождението на лидера на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади. Именно това е дало възможност да бъде организирано нападението, при което той, както се твърди, е бил убит, съобщи днес неназован служител на иракското разузнаване, цитиран от Ройтерс.

Иракските спецслужби научили къде се намира Багдади след ареста на мъж и жена иракчани, които били от неговия "вътрешен кръг". Двамата дали сведения, благодарение на които било открито тайно място в западната иракска пустиня, където се съхранявали документи, съдържащи местонахождението, каза служителят.

Вашингтон е благодарил на иракските власти за ролята им, позволила провеждането на спецоперацията, при която Ал Багдади бил ликвидиран, съобщи днес телевизия "Ал Арабия", цитирана от ТАСС.

В операцията по предполагаемото ликвидиране на лидера на ИД в село Бариша в сирийската провинция Идлиб участвали осем американски хеликоптера и два безпилотни самолета, отбелязва ТАСС, цитирайки източници от иракските силови структури.

Операцията в Идлиб, проведена миналата нощ, продължила два часа, като бил извършен и въздушен десант. Твърди се, че при нанесените въздушни удари загинали две жени на Багдади и още шест души, включително едно дете. Спецслужбите не изключват, че Ал Багдади и жените му сами са задействали взривни устройства.

Според иракската агенция ИНА, която се позовава на високопоставен източник в разузнаването, главатарите на ИД, техните помощници и членовете на т. нар. съвет на Шурата, "са в шок". "След убийството на лидера им те си разменят обвинения, в редиците им е настъпил разкол", отбелязва източникът на агенцията.

Според него заедно с Багдади е бил ликвидиран и терористът Газван ар Рауи, който оглавявал неговата служба за сигурност, както и няколко иракчани, влизащи в ръководството на "Ислямска държава".

Последвайте канала на

БТА
847 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини