Посланиците на Турция и Сирия в ООН влязоха в сблъсък на заседание на Съвета за сигурност

  • 25 октомври 2019 06:58

  • 1554
  • 3
Посланиците на Турция и Сирия в ООН влязоха в сблъсък на заседание на Съвета за сигурност
© Pixabay

Посланиците на Турция и Сирия в ООН влязоха в сблъсък при първата си среща след турската военна операция в Североизточна Сирия, предаде Асошиейтед прес.

На заседание на Съвета за сигурност на ООН турският посланик Феридун Синирлиоглу определи турската офанзива в Североизточна Сирия като ограничена антитерористична операция за елиминиране на отдавна съществуваща екзистенциална терористична заплаха.

Сирийският посланик Башар Джафари каза, че турската операция "Извор на мира" е открила нова глава в агресията срещу Сирия.

"Те наричат окупираната територия зона за сигурност - това е шизофренията, от която страда турският режим", каза Джафари, цитиран от ТАСС. Той посочи, че Сирия отхвърля опитите на Турция да оправдава своите действия с борба с тероризма и самоотбрана. Джафари също така обвини турския лидер, че извежда от Сирия терористи и сирийски културни ценности.

Турция запазва правото си да се защитава от терористичната заплаха, заяви турският посланик на заседанието. Той припомни думите на президента Реджеп Тайип Ердоган, че Турция няма да търпи терористична дейност на своите граници. По думите на посланика с общите усилия на Турция, Русия и САЩ е била предотвратена появата на терористична държава в Северна Сирия.

Съветът за сигурност на ООН се събра, за да обсъди хуманитарната ситуация в Сирия, но турско-руското споразумение за прекратяване на огъня и очакванията от първата среща на Сирийския конституционен комитет следващата седмица в Женева взеха превес в дискусиите, отбелязва АП.

Специалният съветник на американския посланик в ООН Майкъл Баркин подкрепи решението на Турция да прекрати операцията в Сирия и изрази очакване спирането на огъня да се спазва, съобщава още ТАСС. Баркин отбеляза обаче, че в резултат на събитията от последните дни 180 000 души са били принудени да напуснат домовете си в Сирия, където и без това 11 милиона души зависят от чуждестранна помощ.

Американският представител каза още, че очаква Турция да не допусне възобновяване на дейността на "Ислямска държава" и да обезпечи задържането на арестуваните по-рано бойци на ИД. Баркин изрази също тревога във връзка със съобщенията, че въоръжените формирования, действащи с подкрепата на турската армия, нанасят удари срещу цивилно население. "Ако тези съобщения се потвърдят, то тези действия представляват военни престъпления", каза Майкъл Баркин и призова Турция незабавно да разследва тези съобщения и да привлече под отговорност отделни лица или групи, причастни към подобен род действия.

Помощникът на генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси Урсула Мюлер съобщи на заседанието, че ООН е получила от турските власти уверения за гарантиране на сигурността на цивилните лица в хода на операцията "Извор на мира". Мюлер изрази дълбоката тревога на ООН от възможни нови враждебни действия по турско-сирийската граница и последиците от това за цивилното население, включително появата на нови бежанци, съобщава ТАСС.

Представителката на ООН каза, че турската операция е влошила хуманитарната ситуация в региона и посочи, че там трябва да бъде осигурен безопасен и бърз хуманитарен достъп за ООН и други международни организации.

Последвайте канала на

БТА
1554 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Аз

2019.10.25 | 12:23

1

Ами - да връщат бежанците вече! Щом са завършили операцията - нали това беше целта на тази операция!

2019.10.28 | 09:59

3

тогава защити сметището си, не подкрепяй тероризма, държи се като истинска държава, щом не може това да го правиш кой ти е виновен

gogo

2019.10.25 | 14:33

2

da ti varnat mozaka po dobre
tova sa teroristi trqbva da umrat

Добави коментар

Водещи новини