Сирийската армия влезе в северния град Манбидж

  • 14 октомври 2019 21:07

  • 1417
  • 2
Сирийската армия влезе в северния град Манбидж
© Getty Images/Guliver

Сирийската армия влезе тази вечер в северния град Манбидж в съответствие със споразумение с кюрдските милиции, постигнато на фона на турската военна операция срещу тях в района, предадоха световните агенции, като се позоваха на сирийските държавни медии.

Новината бе потвърдена от представител на местните власти в Манбидж - град, контролиран от военен съвет, свързан с кюрдите. Той каза, че сирийски военни са влезли в Манбидж и са се разположили по фронтовите линии.

Градът се намира в североизточната част на сирийската провинция Алепо, на 85 километра от едноименната регионална столица.

Сирийската армия се е насочила и към други контролирани от кюрдските милиции населени места, за да заемат позиции срещу настъпващите турски военни части и техни арабски съюзници.

Подкрепяните от Русия сирийски правителствени сили не загубиха време и се възползваха от внезапното изтегляне на американските войници от страната след турската инвазия, за да се разположат дълбоко навътре в контролираните от кюрдски милиции райони южно от границата с Турция, отбелязва Ройтерс.

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини заяви днес, че турската военна операция в Сирия е тласнала кюрдите в ръцете на сирийското правителство и Русия, предаде ТАСС.

"Една от последиците, за които предупреждавахме още преди началото на турската операция, бе именно, че тя ще тласне кюрдските сили в ръцете на режима на Асад и руснаците. Не искахме да станем свидетели именно на това", каза Могерини след срещата на министрите на външните работи на страните от ЕС в Люксембург.

Тя увери, че Европейският съюз "никога не се е отказвал от подкрепата си за кюрдите".

Последвайте канала на

БТА
1417 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.10.15 | 12:38

2

Кюрдите освободиха тези терористи. Защо? Защото са терористи и си помагат взаимно. Това е всичко.

Erdo=0

2019.10.14 | 21:18

1

Ne arabski a teroristi4ni saiuznici

Добави коментар

Водещи новини