Анализатор: Има три версии за турската операция в Северна Сирия

  • 11 октомври 2019 07:50

  • 1947
  • 3
Анализатор: Има три версии за турската операция в Северна Сирия
© БНТ

Това е трета поредна операция на Анкара в Северна Сирия. Те считат, че трябва да бъде "обезопасена" тази граница. Това каза в сутрешния блок на БНТ международният анализатор Мартин Табаков. По думите му има три сюжета за операцията на турската армия.

Впоследствие в тези погранични райони Ердоган иска да засели сирийските бежанци от Турция, за да не бъде регионът преобладаван от кюрдите.

Третата акция се осъществява благодарение и на "зелената светлина" от страна на Съединените щати. Американските военнослужещи оставиха отворено въздушното пространство над Северна Сирия и се изтеглиха от пограничните райони, коментира Табаков.

Той допълни, че отношенията на САЩ с кюрдите са компрометирани, тъй като именно кюрдите са основна сила в борбата с "Ислямска държава". Русия може да се очертае като един от медиаторите между кюрдите и Турция в Северна Сирия. Москва вече играе такава роля между Израел и Иран в Южна Сирия, каза още Мартин Табаков.

Последвайте канала на

Novini.bg
1947 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
абе

2019.10.11 | 14:00

3

абе турция обучава, въоръжи и вкара десетки хиляди джихадисти в сирия да я изравнят със земята. сега щели да обозопасяват границата и всички трябва да им ръкопляскат.
тукашните евроатлантици не им ли идва на акъла, че и нас тоя сценарий ни чака. то ще бъде маслинова клонка, то операции за мир и т.н. резултата ще е етническо прочистване и заселване с нови амуджи.

gogo

2019.10.11 | 12:42

2

Da mi qdat h turcite skoro nqma da gi ima

Дочо

2019.10.11 | 09:20

1

Много знае, окумуш момче.

Добави коментар

Водещи новини