Извънредни мерки за сигурност в Багдад след сблъсъците

  • 03 октомври 2019 10:37

  • 365
  • 0
Извънредни мерки за сигурност в Багдад след сблъсъците
© Getty (архив)

Полицейски час е бил въведен в Багдад след протестите, обхванали иракската столица и други градове в близкоизточната страна, предаде Би Би Си.

"От 5 часа тази сутрин (съвпада с българското време) се забранява движението на хора и превозни средства в града. Мярката ще важи до второ нареждане", е обявил днес премиерът на Ирак - Адел Абдул Махди. Той е допълнил, че мерките не са обхванали колите, пътуващи от и до международното летище на града, линейките, транспортните средства на армията и полицията, както и колите на службите за водо- и електроподаване, и богомолците.

Министър-председателят е посочил още, че решението за въвеждане на извънредните мерки за сигурност в различните части на Ирак е се взима от властите по места. Полицейски час по-рано е бил въведен в югоизточните градове Насирия и Амара, и централния Бабил.

Поводът за засилените мерките за сигурност са били протестите, обхванали страната през последните дни. В хода на сблъсъците между демонстранти и служители на реда са загинали най-малко 12 души, а повече от 600 – ранени.

Много жители на Ирак бяха излезли по улиците, за да изразят своето недоволство от тежката икономическа ситуация, високото ниво на безработица и други проблеми.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
365 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини