Израелският президент започна двудневни консултации, за да реши за премиерския мандат

Израелският президент Реувен Ривлин започна днес консултации с лидерите на израелските политически сили, за да реши дали Бенямин Нетаняху, или Бени Ганц да натовари със задачата да състави коалиционно правителство, предадоха световните агенции. Консултациите ще са двудневни.

След предсрочните парламентарни избори в Израел, произведени на 17 септември, страната се озова в политическа безизходица. Вотът не определи категоричен победител. Центристката Синьо-бяла коалиция на Бени Ганц спечели 33 места в 120-местния парламент, а партията на Нетаняху Ликуд има с две места по-малко. Разчитайки на своите естествени и вероятни съюзници Ганц би могъл да получи подкрепата на 57 народни избраници, а Нетаняху - на 55. И в двата случая няма необходимите 61 депутатски места - прага на абсолютното парламентарно мнозинство.

Президентът Ривлин, чиито функции са почти символични, следователно ще играе ключова политическа роля сега. Обичайно в Израел консултациите при президента водят до препоръки за кандидати за премиери от страна на парламентарните лидери, които участват в тях. Президентът обаче не е длъжен да избере онази политическа фигура, която е получила най-много препоръки от лидерите на политическите сили. Той може да се довери и на инстинкта си. Засега се смята, че Ганц или Нетаняху са фаворити, за да бъдат натоварени с премиерски мандат, но Ривлин би могъл и да избере трети вариант.

Очаква се решението от двудневните консултации при Ривлин да бъде обявено по-късно през идната седмица.

Днес Ривлин ще разговаря с партньорите на Бени Ганц, после с Ликуд на Нетаняху, с Обединената арабска листа на Айман Одех, с ултраортодоксалната партия Шас и с националистическата светска формация на Авигдор Либерман. Утре консултациите ще продължат с ултраортодосалната партия Обединен юдаизъм на Тората и с две левоцентристки формации.

Двама лидери могат да изиграят ключова роля в тези преговори и това са именно Либерман и Одех. Арабската листа на Одех след изборите вече е в позицията на трета политическа сила в Израел. Одех вече ясно даде да се разбере, че няма да подкрепи Нетаняху, без обаче да казва дали ще подкрепи Ганц.

Либерман пък беше бивш министър на отбраната и бивш съюзник на Нетаняху, но води кампанията срещу ултраортодоксалните еврейски партии, които са съюзници на Нетаняху и ги обвинява, че искат да превърнат Израел в еврейска теокрация.

Либерман е и враждебно настроен към арабските партии. Той иска все пак да състави коалиция със силите на Ганц и Нетаняху, но отказва засега да подкрепи един от двамата лидер на бъдещото правителство.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Близък изток

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет