Няма ясен победител на парламентарните избори в Израел

Няма ясен победител на парламентарните избори в Израел. Това показват първите прогнозни резултати от вота – втория за пет месеца.

Центристкият съюз „Синьо и бяло” на бившия военен шеф Бени Ганц се очаква да има между 32 и 34 места в 120-членния Кнесет, а партията „Ликуд” на премиера Бенямин Нетаняху вероятно ще печели между 31 и 33 места. Така партията „Нашият дом Израел” на Авигдор Либерман се очертава като балансьор.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че ще изчака окончателните резултати от вчерашните парламентарни избори и ще започне преговори за съставяне на "силно ционистко правителство", съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Нетаняху не обяви победа, нито призна поражение, в реч пред привърженици на неговата дясна партия Ликуд след изборите, които не излъчиха ясен победител. "В следващите няколко дни, ние ще започнем преговори за съставяне на силно ционистко правителство", заяви Нетаняху, изключвайки участието на "арабските антиционистки партии" от тези преговори.

"Ние ще водим преговори с възможно най-голям брой партньори, за да избегнем съставянето на опасно антиционистко правителство, няма да има и не може да има правителство, което се опира на антиционистките арабски партии, които отричат самото съществуване на Израел като еврейска и демократична държава", добави премиерът.

Нетаняху свика предсрочните избори, след като не успя да състави правителство след изборите през април. Преговорите за нова управляваща коалиция се очаква да започнат веднага, щом излязат първите официални резултати от вчерашния вот.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Близък изток

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет