ЦАХАЛ започна операция след убийството на израелския войник

  • 08 август 2019 13:51

  • 853
  • 2
© Getty (архив)

Бойци от подразделение със специално предназначение на израелската армия (ЦАХАЛ) са влезли в палестинското село Бейт Фаждр в Западния бряг на река Йордан.

Операцията на служителите от силите за самоотбрана е свързана с убийството при опит за отвличане на войника, за чиято смърт вече писахме. Към този момент командването на въоръжените сили на близкоизточната държава не е обявило данни за завършване на акцията.

ЦАХАЛ днес разпространи информация за жертвата на престъплението. Войникът се е казвал Двир (Йехуда) Сорек и е син на известния в еврейската държава журналист Йоав Сорек. Дядото на войника равинът - Бенямин Герлинг е бил убит от арабски терористи през 2000 г., когато Двир (Йехуда) е бил на три месеца.

Според последни данни 19-годишният Сорек е купил подаръци за свои близки. Човекът, открил тялото му, е посочил, че покойният е държал в ръка книга на известния с антивоенните си възгледи израелски писател Давид Гросман.

Убийството на войника бе заклеймено от почти всички политически партии в Израел. Престъплението стана повод и за демонстрация на религиозни младежи в Ерусалим. Те се качиха на Храмовия хълм и пееха юдейски химни.

Към този час никой не е поел отговорност за престъплението. Израел няма да сломи съпротива на палестинския народ срещу окупаторите, са заявили от радикалната групировка ХАМАС. От друга палестинска организация Ислямски джихад са приветствали убийството на Сорек.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
853 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.08.08 | 14:20

1

Когато мюсюлмани убият еврей, евреите отвръщат. Но когато това се случи с европейците - трябва да търпим.

Гост

2019.08.08 | 15:09

2

защото гейовете в Брюксел нямат т.ашаци

Добави коментар

Водещи новини